FIA dreigt met boycot, Minardi bindt in

De Internationale Automobielfederatie (FIA) heeft er zaterdag even mee gedreigd geen wedstrijden meer te zullen organiseren in Australië, nadat een burgerrechtbank vrijdag in kortgeding besliste dat de Australische renstal Minardi - tegen de wil van de FIA in - toch mocht starten in de vrije oefenritten voor de Grote Prijs van Australië, de eerste wedstrijd van het nieuwe Formule 1-seizoen.

Belga

De Formule 1 voerde dit seizoen enkele nieuwe regels in, maar toen Minardi vrijdag aanstalten maakte om aan de start komen met zijn wagens van vorig jaar, weigerde de FIA Minardi startrecht omdat de oude wagens niet conform de nieuwe technische reglementen van de FIA zijn. De wagens voldoen niet aan de nieuwe eisen die aan de aerodynamica worden gesteld. Minardi-teambaas Paul Stoddart had de toestemming van de andere F1-teams om met de oude wagens te rijden, maar toen bleek dat de stewards van de FIA dwarslagen, stapte hij naar de rechter.

Minardi kreeg van die rechter in kortgeding gelijk omwille van de "hoogdringendheid" van de zaak. Na de eerste kwalificatiesessie op zaterdag zou de zaak opnieuw verschijnen voor het Hooggerechtshof van Victoria. Daar zou beslist worden of Minardi nu ook echt aan de start van de race zou mogen komen, maar zo ver kwam het niet. Minardi trok de eis volgens de FIA op het laatste moment in en zal de wagens nu aanpassen aan de nieuwe reglementen.