Russische Olga Kotlyarova wint prijs Emmanuel Durlet voor piano

De Russische Olga Kotlyarova heeft in Antwerpen de driejaarlijkse prijs Emmanuel Durlet voor piano gewonnen. Ze ging in de finale haar landgenotes Maria Dvoskina en Tatiana Prushinskaya vooraf. De winnares krijgt 3.750 euro. In totaal namen dertig kandidaten uit binnen- en buitenland deel aan het concours.

Belga

Emmanuel Durlet (1893-1977) was pianovirtuoos, componist en pianoleraar aan het conservatorium van Antwerpen. Het was de twaalfde keer dat de naar hem genoemde prijs werd uitgereikt. Eerdere winnaars waren onder andere Eliane Rodrigues, Jan Michiels en Irene Russo.

Onder de kandidaten bevonden zich heel wat Russen en Chinezen. Een kwart van de deelnemers waren Belgen. Twee van hen, Nicolas Franco en Barbara Baltussen, haalden de finale. Franco kreeg de prijs voor de beste vertolking van het 18de eeuwse werk voor klavecimbel, dat door Durlet voor piano werd herwerkt.

De prijs van de Belgische muziekpers ging naar Maria Dvoskina en de prijs van het publiek naar Michael Zertsekel uit Israël.