Arno krijgt onderscheiding in Parijs

De zanger Arno heeft zaterdagavond in Parijs de Victoire de la musique voor het beste pop-rock-album van het jaar 2004 in de wacht gesleept.

Belga

De Oostendenaar won de prijs met zijn album "French Bazaar". Dit was de 20ste maal dat de Victoires plaatsvonden. De grote winnaar van de avond was M, alias Mathieu Chedid, die vier prijzen won: die van beste mannelijke uitvoerend artiest, beste chanson/variété-album, beste show/tournee/concert en beste muziek-dvd.

M liet Cali, Calogero (de winnaar van vorig jaar) en Corneille achter zich in de categorie uitvoerend artiest van het jaar, en stak met "Qui de nous deux" Francis Cabrel, Bernard Lavilliers en, opnieuw, Calogero voorbij in de categorie album van het jaar.

M, zoon van de zanger Louis Chedid en kleinzoon van de romanschrijfster Andrée Chedid, viel in 2000 al in de prijzen in de categorieën beste mannelijke uitvoerend artiest en beste concert.

De Victoire voor de beste vrouwelijke uitvoerend artiest viel ten deel aan Françoise Hardy, die eind 2004 haar laatste album, het melancholische "Tant de belles choses" uitbracht. Zij stak Rita Mitsouko, Véronique Sanson en Keren Ann voorbij.

"Les Choristes," niet in de prijzen gevallen bij de César- en Oscaruitreikingen, viel nu de Victoire voor het beste originele film- of tv-muziekalbum ten deel. In de categorie "openbaring van het jaar - album" werden zowel Daniel Darc als Ridan onderscheiden. De andere "openbaringen" waren Grande Sophie (toneel) en Jeanne Cherhal (publieksprijs). Verder vielen Nâdiya (rap/hip-hop/R'n'B-album), Amadou et Mariam (reggae/ragga/world-album) en Air (elektronisch/groove/dance-album) in de prijzen.