Vier jaar cel voor gewelddadige afperser uit Maasmechelen

De correctionele rechtbank van Tongeren heeft maandag een 25-jarige man uit Maasmechelen bij verstek veroordeeld tot vier jaar effectieve gevangenisstraf. Hij stond terecht voor afpersingen, bedreigingen en een resem diefstallen en inbraken. De rechter beval zijn onmiddellijke aanhouding.

Belga

De Maasmechelaar werd onder meer schuldig bevonden aan het toebrengen van opzettelijke slagen en verwondingen met voorbedachten rade aan een inwoner van zijn gemeente. Hij ging zijn slachtoffer met een klauwhamer te lijf. De feiten dateren van december 2001.

De Maasmechelaar pleegde in januari en februari 2003 ook een gewelddiefstal waarbij een gsm-toestel buitgemaakt werd, en perste zowel zijn vriendin als diens broer en twee andere jonge slachtoffers uit Maasmechelen af. De broer van de vriendin werd 40 euro afhandig gemaakt en moest onder bedreiging van een mes chauffeur spelen voor de Maasmechelaar tijdens zijn nachtelijke inbrakentocht.

De afperser hield zijn vriendin ook een tijdje gevangen en dreigde ermee zijn naam in haar aangezicht te kerven en haar haren kort te knippen als ze een andere vriend zou hebben. Het meisje kreeg enkele rake klappen. Twee andere slachtoffers werden met een schroevendraaier bedreigd en moesten de Maasmechelaar met de wagen rondrijden. Nadien dienden de broers onder dwang hun gsm-toestel af te geven.

In de loop van augustus 2002 pleegde de Maasmechelaar een inbraak in een kledingwinkel in Maasmechelen en ging er met een partij merkkleding vandoor. Samen met drie kompanen maakte hij ook juwelen, een televisietoestel, een video en een gms-toestel buit. De politie betrapte hem in de loop van januari en februari ook op het rijden zonder geldig rijbewijs. Voor die feiten kreeg de Maasmechelaar maandag een rijverbod van drie maanden.

De drie kompanen, allen twintigers, kregen celstraffen van 6 maanden en een boete van 500 euro. Aan de benadeelde slachtoffers moet de afperser bijna 5.000 euro schadevergoeding betalen.