Mediterane landen vragen EU op te treden tegen import Chinees textiel

Italië, Spanje, Frankrijk, Griekenland en Portugal vragen aan Europa op te treden tegen de stijgende import van textiel uit China. Volgens Italië is er een toename met 300 tot 800 procent. Volgens de Commissie is het nog te vroeg voor een evaluatie, en was het Europa dat tien jaar geleden de liberalisering wenste.

Belga

Tien jaar geleden werd binnen de Wereldhandelsorganisatie WTO afgesproken om de importquota voor textielproducten af te schaffen vanaf 1 januari 2005. Intussen is China een economische grootmacht geworden en heeft Europa schrik gekregen.

Het was de Italiaanse minister van Economie die de zaak maandag aankaartte op een vergadering met zijn EU-collega's. Hij kreeg steun van Frankrijk, Spanje, Griekenland en Portugal. Tegenkanting kwam er van Zweden, Duitsland en Denemarken.

Ook de Commissie wil voorlopig nog geen maatregelen nemen tegen de stijging van de textielimport vanuit China. De statistische gegevens zijn nog onduidelijk. Wel wordt gewerkt aan maatregelen voor het geval de import fenomentaal zou stijgen. Binnen de WTO-regels kan dan wel een rem worden ingebouwd. Ook de Chinezen hebben zelf reeds een rem opgestart, via een nieuwe belasting op export van textiel.

Op een persconferentie na de Raad van ministers van Economie was eurocommissaris voor industrie Günter Verheugen duidelijk. "Wij hebben binnen de WTO gepleit voor liberalisering. Dit is wat we wilden." Verheugen stelt wel dat de Commissie er zal over waken dat de liberalisering een win-win-situatie blijft.

Aangeboden door onze partners