BAE Systems neemt Amerikaanse branchegenoot over

De Britse luchtvaart- en defensiesystemengroep BAE Systems wil de Amerikaanse producent van defensiematerieel, United Defense Industries (UDI), overnemen voor een bedrag van 4 miljard dollar.

Belga

In een mededeling die in Londen werd gepubliceerd meldt BAE Systems dat haar Amerikaanse divisie tot een "definitief" akkoord is gekomen over de aankoop van UDI voor de prijs van 75 dollar per aandeel. In totaal wordt de Amerikaanse defensieproducent zo gewaardeerd op 3,974 miljard dollar (ongeveer 3 miljard euro).

"Met de overname van een schuld van 218 miljoen dollar komt het totale overnamebedrag op 4,192 miljard dollar", verduidelijkt BAE Systems (voormalig British Aerospace).

Om de operatie te financieren gaat BAE Systems 375 miljoen dollar ophalen via de uitgifte van 150 miljoen nieuwe aandelen (4,9 procent van het huidige kapitaal van het bedrijf). Bovendien gaat de producent ook 3 miljard dollar lenen bij de banken Goldman Sachs en Dresdner.

Met deze grootscheepse overname wil BAE Systems zich positioneren als 'eerste transatlantische luchtvaart- en defensiegroep'. "Het is onze grootste aankoop sinds de oprichting van BAE Systems en meteen ook onze grootste aankoop in de Verenigde Staten", luidde het.

Voorts liet de groep nog weten dat het de directie van UDI, dat ongeveer 8.000 werknemers telt over 25 verschillende vestigingen in de VS en in Zweden, na de overname zal behouden.

BAE Systems zal onder die directie alle verantwoordelijkheden in verband met de defensie-activiteiten op het land groeperen. De nieuwe maatschappelijke zetel van die divisie komt in de VS. "De afgelopen jaren hebben de gewapende conflicten in Afghanistan en Irak het belang van wapensystemen die op het land gebruikt worden duidelijk aangetoond", aldus BAE in een verklaring. De overname moet nog goedgekeurd worden door de aandeelhouders van beide groepen en door de concurrentie-autoriteiten. Midden 2005 zou de overname rond moeten zijn, aldus BAE.