Electrabel plant 4 à 5 miljard euro investeringen in 2005-2009

De Belgische elektriciteitsproducent Electrabel, een dochter van de Franse Suez-groep, plant voor de periode 2005-2009 kapitaalinvesteringen voor een totaal bedrag van 4 à 5 miljard euro. Dat werd gezegd tijdens een analistenconferentie over de jaarresultaten, geleid door gedelegeerd bestuurder Jean-Pierre Hansen.

Belga

Het bedrag van 4 à 5 miljard euro is een 'all in'-cijfer, dus inclusief onderhoud en op basis van zowel de uitbating van het huidige park als de courante projectenportefeuille.

Electrabel maakte vorige week vrijdag, bij de publicatie van de jaarresultaten, bekend dat het zich tot doel stelt de elektriciteitsverkoop tegen 2009 op te drijven tot 200 TWh, van 145,1 TWh in 2004. De productiecapaciteit, die momenteel iets meer dan 28.500 MW bedraagt, wil de maatschappij tegen eind 2009 verhogen tot 35.000 MW.

Electrabel mikt op een sterkere groei dan de markt, zo zei Hansen op de analistenconferentie. De toename van het geïnstalleerd vermogen betekent een groei van 45 pct van de productiecapaciteit buiten België. De doelstelling voor de verkoop impliceert een toename van 75 pct van de verkoop buiten België.

Een analist wou weten of het streefcijfer voor de productiecapaciteit wel zo spectaculair is. De tot dusver bekende projecten komen immers al neer op een kleine 5.000 MW. Volgens Hansen is de doelstelling wel degelijk uitdagend. "Als we rendabele groei willen, overeenkomstig onze politiek, dan is die doelstelling vrij moelijk te bereiken", zei hij.