Ex-juntaleden Sierra Leone voor tribunaal

Drie leden van een voormalige militaire junta in Sierra Leone zijn maandag voor een speciaal tribunaal verschenen om zich te verantwoorden voor wandaden die onder hun bewind tijdens de bloedige burgeroorlog in het West-Afrikaanse land zijn begaan.

AP Ned

De beklaagden, Alex Tamba Brima, Brima Bazzy Kamara en Santigie Borbor Kanu, worden onder meer beschuldigd van moord, verkrachting, terreur, verminking, knechting, seksuele slavernij, plundering, roof en ronseling van kindsoldaten. Het door de Verenigde Naties ondersteunde tribunaal kan niet de doodstraf opleggen.

De junta verbond zich in de burgeroorlog van 1991-2002 met de rebellen van het Revolutionaire Verenigd Front (RUF), dat zich in een campagne om de controle over de diamantvelden van het land volgens aanklager David Crane te buiten ging aan onbeschrijflijke wreedheden tegen burgers. Toen de junta en de rebellen in februari 1998 door West-Afrikaanse troepen werden verdreven, vermoordden zij nog eens drie- tot vijfduizend mensen.

Voor het in juni 2004 geopende tribunaal zijn al negen andere zaken in behandeling, van rebellencommandanten en leiders van de door de regering gesteunde milities. De belangrijkste verdachte is de voormalige Liberiaanse president Charles Taylor, die de rebellen van het RUF zou hebben aangestuurd. Taylor woont in het kader van een vredesregeling in Nigeriaanse ballingschap en Nigeria levert hem alleen uit aan de Liberiaanse rechter.