Thaise officieren op non-actief vanwege dood demonstranten

Drie Thaise legerofficieren die verantwoordelijk worden gehouden voor de dood van 78 moslimdemonstranten in oktober zijn uit hun functie ontheven. Dat heeft het Thaise leger maandag bekendgemaakt.

AP Ned

De officieren worden op non-actief gezet. Ze krijgen mogelijk een adviserende functie. Het is de enige straf die de drie wordt opgelegd. In de toekomst keren ze mogelijk terug in actieve dienst. In december concludeerde een commissie al dat de drie officieren verantwoordelijk zijn voor de dood van de demonstranten.

De officieren hadden de leiding over een transport van meer dan dertienhonderd opgepakte moslims na onrusten in het district Tak Bai op 25 oktober. De demonstranten werden vastgebonden en in legertrucks gesmeten. De dood van 78 demonstranten, die stikten dan wel werden geplet, veroorzaakte hevige internationale protesten.

Meer dan zevenhonderd mensen zijn afgelopen jaar omgekomen bij bijna dagelijkse aanslagen in het zuiden van Thailand, een gebied waar voornamelijk moslims wonen. Het overige deel van Thailand is hoofdzakelijk boeddhistisch.

Aangeboden door onze partners