"Havik" Bolton nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de VN

De als politieke "havik" gekende vice-minister van buitenlandse zaken John R. Bolton wordt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties (VN). De neo-conservatieve Bolton was totnogtoe als topdiplomaat verantwoordelijk voor de bewapeningscontrole.

Belga

VN-serecretaris-generaal Kofi Annan heeft Bolton maandag in New York "warm" gefeleciteerd met zijn benoeming. De Senaat moet de benoeming van de 56-jarige Bolton, die als politieke pupil van vice-president Dick Cheney te boek staat, nog bekrachtigen.

De jurist uit Baltimore (Maryland) heeft vooral door zijn zware uithalen naar de nucleaire ambities van Iran en Noord-Korea naam gemaakt. Bolton werd in 2003 door Noord-Korea "als menselijk uitschot" bestempeld nadat hij de Noord-Koreaanse president Kim Jong Il een tirannieke dictator had genoemd en scherpe kritiek had op de onmenselijke levensomstandigheden in het land.

De hevige voorstander van de oorlog in Irak werd gekozen voor de VN-post "omdat hij weet wat hij doet en een taaie diplomaat is", zei minister Condoleezza Rice toen zij maandag de nominatie bekendmaakte. Rice sprak met veel lof over de lange loopbaan van Bolton in de overheid, maar zei dat "zijn belangrijkste werk nu nog moet komen".

Bolton zal de vorige Amerikaanse VN-ambassadeur, de gewezen senator John Danforth, opvolgen, die in januari met pensioen is gegaan.