EU kritisch over optreden Turkse politie

Hoge vertegenwoordigers van de Europese Unie hebben maandag tegenover Turkse leiders bezorgdheid uitgesproken over het "onevenredig gebruik van geweld" door de Turkse politie tegenover vrouwelijke demonstranten. Turkse oproerpolitie gebruikte zondag in Istanbul de wapenstok en traangas tegenover vrouwen die zonder vergunning een demonstratie hielden ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag.

AP Ned

De Luxemburgse minister van buitenlandse zaken Jean Asselborn, de Britse minister voor Europese zaken Denis MacShane en de EU-commissaris voor uitbreiding Olli Rehn zeiden geschokt te zijn door televisiebeelden, waarop te zien viel dat agenten traangas spoten in het gezicht van demonstranten en een vrouw hard trapten. Zij noemden het politieoptreden des te laakbaarder omdat het plaatsvond aan de vooravond van een bezoek van de EU tijdens welke de vrouwenrechten een belangrijk agendapunt vormen.

De Turkse minister van buitenlandse zaken Abdoellah Gul heeft maandag een onderzoek naar het volgens de EU buitensporig geweld aangekondigd. "Ik wil mijn droefheid uitdrukken over de incidenten die zich tijdens een illegale manifestatie in Istanboel hebben voorgedaan", zei de bewindsman op een persconferentie. "Iedereen moet de wet respecteren. Maar wanneer de mensen dit niet doen, moet de politie zeer goed opletten met betrekking tot de manier waarop zij reageert", aldus Gul.