Tientallen doden bij serie aanslagen in Irak

Bij een serie aanslagen zijn in Irak maandag tientallen doden en gewonden gevallen. De groep Al-Qaida in Irak van de Jordaanse terrorist Abu Musab al-Zarqawi heeft via internet de verantwoordelijkheid voor het merendeel van de aanslagen opgeëist.

AP Ned

Een autobomaanslag voor het huis van een Iraakse legerofficier in de plaats Balad kostte twaalf mensen het leven. Voorts vielen er 21 gewonden. Alle slachtoffers waren voorbijgangers. Balad ligt tachtig kilometer ten noorden van Bagdad.

In het eveneens ten noorden van Bagdad gelegen Baqouba kwamen bij een reeks kennelijk op elkaar afgestemde aanslagen vijftien mensen om het leven en raakten er zeker 26 gewond. In Baqouba ontploften kort na elkaar een autobom en drie bommen die langs wegen waren geplaatst. Ook werden twee controleposten aangevallen en werd in de buurt van het kantoor van de gouverneur een mortiergranaat afgeschoten. Een controlepost in het net buiten Baqouba gelegen Muradiyah werd eveneens beschoten.

In de Bagdadse sloppenwijk Sadr City werden vanuit een rijdende auto twee politiemannen doodgeschoten. In een buitenwijk van Bagdad kwamen twee Iraakse burgers om het leven bij een bomaanslag die was gericht tegen een Iraaks-Amerikaans legerkonvooi. In plaats van het konvooi werden twee personenauto's getroffen. Vier mensen, onder wie twee meisjes, raakten gewond.