130 doden bij brand in gevangenis Dominicaanse Republiek

Een brand in een gevangenis in de Dominicaanse Republiek heeft zondagavond aan 133 gevangenen het leven gekost. De brand ontstond doordat gedetineerde leden van verschillende bendes met elkaar slaags raakten en kussens en lakens in brand staken.

AP Ned

Bewakers konden de gevangenen niet helpen aan de vlammen en de rook te ontsnappen doordat de uitgang geblokkeerd was, aldus een politiewoordvoerder.

Maandagochtend waren 133 doden geborgen. Vier van hen hadden schotwonden. De slachtoffers lagen volgens brandweercommandant Nestor Vera op elkaar gestapeld. Gevangenisdirecteur Ramon de la Cruz Martinez zei dat alle doden geborgen waren.

Slechts 26 gevangenen konden worden gered. Tekenend voor de chaos in de gevangenis was dat er volgens de autoriteiten 148 gedetineerden waren, terwijl er 159 doden en gewonden zijn geteld. De gevangenis staat in Higuey, in het oosten van het land. "Volgens een eerste onderzoek was een persoon met een vuurwapen de gevangenis binnengedrongen en heeft het daar aan de stok gekregen met een andere, die gewapend was met een machete", aldus procureur Francisco Dominguez Brito. Deze laatste preciseerde dat de gevangenen hun toevlucht zochten in insecticides en andere brandbare stoffen, die vuur vatten.

Volgens de nationale politiechef Manuel de Jesus Pérez is het ook mogelijk dat de gevangenisbewakers traangas hebben gebruikt nadat ze schoten hadden afgevuurd. De autoriteiten hebben de gewonden in verschillende ziekenhuizen ondergebracht, de lichtgewonden werden ter plaatse verzorgd en naar een ander paviljoen overbracht.

"Het gaat om een gevangenis die plaats biedt aan 180 gedetineerden, maar waar er 400 verbleven", zei de aalmoezenier van Higuey, Nicanor Pena.

Aangeboden door onze partners