Italiaanse veiligheidsagent krijgt staatsbegrafenis

In de Onze Lieve Vrouw ter Engelen kerk in Rome begon maandag in aanwezigheid van familieleden en hoge regeringsfunctionarissen de nationale begrafenis van de Italiaanse veiligheidsagent Nicola Calipari, die vrijdag tijdens een missie in Bagdad door Amerikaanse kogels werd gedood.

Belga

De kist werd de kerk binnengedragen door zes militairen uit de verschillende legerafdelingen en passeerde door een erehaag van soldaten. Voordien hadden circa 100.000 Italianen een laatste groet gebracht aan het stoffelijk overschot van de Italiaanse held.

De echtgenote en de twee kinderen van de veiligheidsagent stonden op de eerste rij, net als de hoogste regeringsleiders zoals president Carlo Azeglio Ciampi en premier Silvio Berlusconi. Daarnaast waren ook de vrienden en collega's van de overledene talrijk opgekomen. Voor de plechtigheid had president Ciampi Calipari postuum een medaille voor moed uitgereikt.

De rouwstoet, bestaande uit een tiental voertuigen, had kort daarvoor het monument voor de onbekende soldaat verlaten waar het lichaam van de veiligheidsagent sinds zondag lag opgebaard. Vandaar ging het stapvoets naar de kerk, één kilometer verderop. Gedurende het hele parcours applaudisseerden de aanwezige mensen aan de kant van de weg massaal bij het voorbijkomen van de lijkkist waarin zich het lichaam van Nicola Calipari bevond.

"Ik ben naar hier gekomen omdat Nicola Calipari een grote daad van vrede heeft gesteld, met de behwaamheid waarmee hij eerder ook al de twee Simona's in veiligheid heeft gebracht. Daarom ben ik hem hier hulde komen brengen", verklaarde de 70-jarige Giusto Previsiol aan het Franse agentschap AFP.

Nicola Calipari, chef van de Italiaanse veiligheidsdiensten in Irak, hield zich bezig met de bevrijding van de Italiaanse gijzelaars in Irak. Hij hielp onder meer bij de vrijlating van Simona Torretta en Simona Pari, die zich in Irak inzetten voor humanitaire organisaties en die afgelopen september gedurende drie weken werden gegijzeld. De laatste missie van Calipari, de evacuatie van de Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena die op 4 februari in Bagdad werd ontvoerd, draaide uit op een tragedie.

Sgrena, die vrijdag door haar ontvoerders werd vrijgelaten, bevond zich samen met Nicola Calipari en zijn medewerkers aan boord van een voertuig in de buurt van de luchthaven van Bagdad toen een Amerikaanse patrouille het vuur opende. Daarbij werd Calipari gedood en raakten de andere passagiers gewond.