Irakese interim-premier wil niet in nieuwe regering

De ontslagnemende Iraakse interim-premier Iyad Allawi weigert deel uit te maken van de nieuwe regering in Bagdad. Dat hebben maandag hoge functionarissen van de Verenigde Iraakse Alliantie (UIA) gezegd.

Belga

Een en ander werd bevestigd door een functionaris van Allawi's eigen partij, de Beweging voor Nationale Verstandhouding (MNE). Allawi wil enkel in een nieuwe regering als hij premier blijft, aldus de zegsman.

De verkiezingen van eind januari in Irak bleken een triomf voor de UIA, een soort coalitiekoepel van de sjiitische partijen en bewegingen. De UIA haalde net niet de helft van de stemmen, maar verovert wel de meerderheid in het transitieparlement (146 van de 275 zetels). Allawi's partij bleef, ondanks financiële en logistieke Amerikaanse steun, met 14 procent op een teleurstellende derde plaats steken, ver achter de Koerdische eenheidspartij.

Allawi "toonde geen enkele interesse voor regeringsdeelname en wees ons voorstel af", zei Hoessein Shachristani van de UIA. De sjiitische lijst zal met Ibrahim Jaafari, leider van de islamitische Dawa-partij, hoogstwaarschijnlijk Iraks nieuwe premier leveren. Vermoedelijk gaat zij in zee met de Koerdische Alliantie, die 77 zitjes veroverde. De Koerden zullen allicht ook met Jalal Talabani de nieuwe president leveren.