Stenengooiers veroorzaken bijna ramp op Amsterdamse ring

Drie nog voortvluchtige jongens hebben gisteravond van een viaduct over de Ringweg A10 om Amsterdam een steen door de voorruit van een tankwagen met 40 duizend liter benzine gegooid.

GPD

Volgens een politiewoordvoerder is de stad 'aan een ramp ontsnapt', doordat de steen net naast de chauffeur terecht kwam en hij zijn truck naar de kant kon sturen en stilzetten.

Wanneer de chauffeur geraakt was en de wagen onbestuurbaar was geworden, had een ramp op de loer gelegen, aldus de politie. Op het betreffende stuk van de A10 staan flatgebouwen, woningen en kantoren vlak naast de snelweg.

De politie wil nog niet zeggen waarmee de tankwagen precies werd bekogeld. De politie is op zoek naar getuigen met informatie over de drie daders, die zijn gezien. Een uitgebreid buurtonderzoek direct na het voorval leverde niets op.

Afgelopen weekeinde werden ook in Geleen (Limburg) stenen naar auto's gegooid, vanaf een viaduct en een spoorbrug. Ook werd een houten balk op de weg gelegd. In verband met die zaak zijn door de politie twee jongens van 16 en 17 jaar aangehouden, die inmiddels hebben bekend vaker met stenen naar auto's te hebben gegooid.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat komt volgens een woordvoerder over twee weken met maatregelen tegen de stenengooierij, waardoor eerder een automobiliste op de A4 bij Den Haag dodelijk werd getroffen. Daarbij wordt gedacht aan de beveiliging van stukken snelweg en viaducten met hekwerken.