Bondscoach De Cauwer verwacht Belgen vooraan in Parijs-Tours

Print
VORST - Parijs-Tours mag dan wel het laatste grote rendez-vous vóór het WK wezen, José De Cauwer laat er geen seconde slaap voor. Sterker, de Belgische bondscoach zakt zelfs niet af naar de eerste herfstklassieker voor een paar ultieme gesprekken. De Oost-Vlaming heeft zijn zaakjes nu al voor mekaar. «Alle vraagtekens aangaande de paraatheid van de kern zijn nu al opgeruimd. Wat de jongens zondag ook uitvreten, in mijn hoofd verandert niks.»
BR>
Het wereldkampioenschap begint voor José De Cauwer vandaag. De Waaslander zakt vrijdagochtend, als lid van de eerste Belgische delegatie, naar het Italiaanse Treviso af. «Parijs-Tours bekijk ik ginds wel op televisie», aldus de bondscoach. «Een tussenstop in Frankrijk inlassen was echt niet nodig. Een bezoek aan de Ronde van Spanje ruimde de laatste twijfels op: iedereen is klaar voor de klus. Ook Kurt Van de Wouwer, die het even moeilijk leek te hebben, en Geert Van Bondt. De selectie van de helper van Van Petegem werd gecontesteerd, maar Van Bondt zelf bewees in de zware etappe naar Toledo dat zijn vormpeil niks te wensen overlaat. Een opluchting voor mij, maar vooral voor Geert zelf. Bruylandts was goed bezig in Italië en traint tijdens dit weekeinde in de Ardennen. Voor slecht nieuws ben je bij mij aan het verkeerde adres (lacht).»
Parijs-Tours heeft onder meer voor Tchmil, Van Petegem en Vandenbroucke een wereldbekerpigment in petto. Drie van De Cauwers vier kopmannen voor Verona kijken mekaar zondag als concurrenten voor de leiderstrui in de ogen. «Als daar maar geen oorlog van komt», grijnst De Cauwer. «Tchmil is leider in de stand voor de wereldbeker. Hij wil zondag allicht alles op alles zetten om uit te lopen, in het vooruitzicht van de Ronde van Lombardije. Net omdat die laatste klassieker me te zwaar lijkt voor Van Petegem, denk ik niet dat Peter zich nog voluit in de strijd voor wereldbekerpunten zal gooien. Voor Vandenbroucke ligt dat anders (grijnst). Frank wil alles winnen. Zeg, dat van die oorlog is een grapje, hoor. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat de heren genoeg professionalisme kunnen opbrengen om de onderlinge rivaliteit zondagavond al aan de kant te schuiven.»
Favorieten naar voor schuiven, is voor De Cauwer niet makkelijk. «Als bondscoach heb je twaalf jongens die je in principe allemaal even graag ziet», klinkt het ontwijkend. «Ik wil niemand tekort doen door zijn naam niet te vernoemen. De Belgen zullen dicht eindigen in Parijs-Tours, hou het daar maar op.»
De WK-voorbereiding van met name Andreï Tchmil en Peter Van Petegem verliep veeleer low profile. Geen punt voor De Cauwer.
«Ik zit niet te wachten tot één van die twee me in Parijs-Tours met een stunt over de streep haalt, als je dat bedoelt. Een redelijke koers afwerken is, wat mij betreft, al mooi genoeg. Tchmil en Van Petegem zijn jongens die ik niet diets hoef te maken hoe ze zich moeten voorbereiden op een wereldkampioenschap. Als Andreï en Peter me zeggen dat het conditioneel snor zit, dan heb ik daar een rotsvast vertrouwen in. Daar verandert zelfs een zege in Parijs-Tours niets aan.»
De WK-kern trekt na Parijs-Tours in gespreide slagorde richting Italië. «Vraag me niet naar de agenda's van mijn renners», zegt De Cauwer. «Ik eis alleen maar dat ze donderdag in Verona zijn. Vroeger zag ik niet echt zitten, nee. Dan zit je al snel vijf à zes dagen op mekaars lip. Of ik water en vuur met mekaar zal moeten verzoenen? (Lacht.) Het ene blust het andere, dus dat zit wel snor. In afwachting breek ik mijn hoofd nog niet over de tactiek. Dat komt wel als ik dat twaalftal volgende week in de ogen zie.»