Gerecht legt grote fraude met vee-oormerken bloot

Een veehandelaar uit Meerhout wordt ervan verdacht de spilfiguur te zijn in een gigantische fraude met oormerken van runderen. Hij liet systematisch minderwaardige dieren sterven om hun oormerk en runderpaspoorten te hergebruiken voor illegale duurdere dieren.

Belga

Dat werd maandag bij het parket in Turnhout vernomen.

De veehandelaar, Jan G. is maandag opgepakt en voor de onderzoeksrechter gebracht. Die beslist later over zijn aanhouding. Ook een kompaan uit Arendonk, Frans S., is opgepakt. De hele zaak toont volgens het parket in Turnhout aan dat het systeem om runderen te identificeren via oormerken en runderpaspoorten niet sluitend is.

Jan G. zou het afgelopen jaar minstens 187 goedkope runderen hebben laten verhongeren en doodgaan. Hij zou sommige dieren zelfs doodgeslagen hebben. Het was de man immers te doen om de oormerken, die hij hergebruikte voor illegaal ingevoerde of gestolen duurdere dieren.

De afgelopen weken controleerde het Federaal Voedselagentschap (FAVV) verschillende veebedrijven. Bij Jan G. zelf werden 150 dieren in beslag genomen en elders geplaatst. Ook bij andere bedrijven werden tientallen dieren teruggevonden die afkomstig waren van Jan G. en al dan niet via de markt van Ciney waren verhandeld. Heel wat dieren waarvan de herkomst niet meer kan worden achterhaald, worden om redenen van voedselveiligheid afgemaakt. Jan G. mocht na een faillissement geen handel meer drijven, maar had recent een geldschieter gevonden voor wie hij handel mocht drijven. Die geldschieter handelde volgens de huidige stand van het onderzoek ter goeder trouw.

De handelaar staat overigens bij het parket bekend voor achterstallige betalingen, misbruik van vertrouwen en uitgifte van ongedekte cheques, intimidaties en bedreigingen. Vroeger was hij al opgemerkt in de entourage van de gebroeders Daenen, van wie Germain Daenen veroordeeld is wegens de moord op veearts-keurder Karel Van Noppen.

De hele zaak toont volgens het parket in Turnhout aan dat het systeem met runderpaspoorten en oormerken niet sluitend is wanneer er dieren sterven. Om dit te verbeteren, heeft het parket een aantal suggesties gedaan aan de bevoegde diensten.