Treinramp Pecrot: burgerlijke eis vakbond onontvankelijk

In het burgerlijk luik van het proces over de treinramp in Pecrot heeft het openbaar ministerie maandag gepleit dat de burgerlijke partijstelling van de Onafhankelijke vakbond van treinbestuurders (SACT) onontvankelijk is.

Belga

Het burgerlijke deel van de zaak is maandag behandeld door de politierechtbank van Nijvel, zetelend in Waver. Op strafrechtelijk gebied werd de NMBS in september vorig jaar veroordeeld tot een boete van 100.000 euro.

Het parket meent ook dat de burgerlijke partijstelling van Daniel Pelsmaekers onontvankelijk. Pelsmaekers was al jaren een collega en vriend van de treinbestuurder die omkwam bij het ongeval.

Op 27 maart reden op de lijn Leuven-Waver ter hoogte van Pecrot (Waals-Brabant) twee treinen tegen elkaar omdat een van de twee op het verkeerde spoor reed. Bij het ongeval vielen acht doden en een twaalftal gewonden.

Volgens het parket worden de persoonlijke belangen voldoende behartigd in de individuele burgerlijke partijstellingen. "De deskundigenverslagen die al zijn neergelegd zijn voldoende om een technische verduidelijking te verschaffen aan de burgerlijke partijen. De bijdrage van de vakbond is dus niet onmisbaar", stelde het openbaar ministerie. Daarenboven heeft de SACT geen directe of persoonlijke schade geleden bij de treinramp en kan het zich op geen enkele inbreuk beroepen die aan een vereniging toelaat om een zaak aan te spannen.

Wat Daniel Pelsmaekers betreft, die "geschokt en getraumatiseerd" is door het drama, stelde het openbaar ministerie dat hij gegronde indirecte schade heeft opgelopen, die voortvloeit uit "de mogelijkheid en niet uit de zekerheid" dat hij in de plaats had kunnen zijn van zijn collega en vriend die omkwam in het ongeval. "En een onrechtstreekse schade volstaat niet om een vordering in te dienen voor de rechtbank", aldus het parket.