Syrië trekt troepen in Libanon terug tot Bekaa-vlakte

Syrië is bereid zijn 14.000 manschappen in Libanon terug te trekken, in eerste instantie tot op de Bekaa-vlakte en vervolgens tot aan de Syrische grens.

Belga

Dat maakte de Syrische president Bashar al-Assad zaterdag bekend in een historische toespraak voor het Syrische parlement.

Al-Assad legde geen concrete datum vast voor de volledige terugtrekking van de soldaten. De terugtrekking zou in stappen verlopen. "De Libanese president Emile Lahoud en ikzelf zijn het eens dat er een ontmoeting moet komen tussen Libanon en Syrië om te praten over de terugtrekking", aldus al-Assad, die ook vroeg om steun van de Verenigde Naties.

De Syrische beslissing komt er na internationale druk op het land om zijn troepen volledig uit Libanon terug te trekken. Syrië wordt verantwoordelijk geacht voor de moord op de Libanese oud-premier Rafik Hariri op 14 februari. Al-Assad benadrukte tijdens zijn toespraak dat het noodzakelijk is de daders van de aanslag op Hariri te vinden. "Die misdaad werd uitgevoerd om een escalatie uit te lokken en de vijandige gevoelens tegenover Syrië aan te wakkeren", zo stelde al-Assad.