"VS-soldaten wilden niet dat Sgrena er levend uitkwam"

De Amerikaanse soldaten die het voertuig van de Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena vrijdag in Bagdad onder vuur namen, "wilden niet dat ze er levend vanaf kwam".

Belga

De journaliste zou bezwarende informatie hebben verzameld over de Verenigde Staten.

Dat verklaarde Sgrena's echtgenoot Pier Scolari bij het verlaten van het ziekenhuis waar Sgrena sinds zaterdag verblijft. Op het ogenblik van haar gijzelname (4 februari) bereidde Sgrena een reportage voor over vluchtelingen uit Fallujah die in Bagdad hun toevlucht hadden gezocht in een moskee, na de Amerikaanse aanvallen op hun stad.

Sgrena werd vrijdag na een gijzeling van een maand bevrijd door de Italiaanse geheime diensten. Op weg naar de luchthaven van Bagdad werd het voertuig van Sgrena echter onder vuur genomen door het Amerikaanse leger. Sgrena raakte gewond en de chef van de Italiaanse geheime diensten in Irak kwam om.

Volgens Scolari waren de Amerikanen op de hoogte van het feit dat Giuliana Sgrena naar de luchthaven zou worden gebracht. Volgens het Amerikaanse leger gaven de VS-soldaten voor het incident enkele tekens dat het voertuig moest stoppen. Toen bleek dat de auto niet zou stoppen, openden ze het vuur.