Koetsjma keert na zelfmoord Oekraiense ex-minister terug uit vakantie

De voormalige Oekraïense president Leonid Koetsjma onderbreekt zijn vakantie in Tsjechië na de vermoedelijke zelfmoord van oud-minister van Binnenlandse Zaken Joeri Kravtsjenko.

Belga

Koetsjma keert zaterdag nog terug naar Kiev, zo stelde hij op de Oekraiense televisiezender 1 plus 1. De oud-president verzekerde ook niet betrokken te zijn bij de moord op op journalist Georgi Gongadze in 2000.

Koetsjma zei ook bereid te zijn nogmaals verklaringen af te leggen voor het gerecht in verband met de dood van Gongadze. Nog tijdens de ambtstermijn van Koetsjma bracht de toenmalige oppositie een geluidsband aan het licht, waarin Koetsjma toenmalig minister Kravtsjenko vroeg om zich van de regimekritische Gongadze "te ontdoen".

Kravtsjenko was minister van Binnenlandse zaken van 1995 tot 2001. In een afscheidsbrief die hij vrijdag bij zijn zelfmoord naliet, bracht hij het voormalige staatshoofd in verband met zijn dood.

"Koetsjma en zijn omgeving" zouden de reden zijn voor de zelfmoord, zo liet Kravtsjenko uitschijnen. Hij verwees echter niet naar de moord op Gongadze. Totnogtoe werd in het heropende onderzoek naar de moord op Gongadze geen actie ondernomen tegen Koetsjma. De nieuwe president Viktor Joesjtsjenko benadrukte wel dat iedereen in deze zaak gelijk is voor de wet. Kravtsjenko moest vrijdag een getuigenis afleggen voor het parket in het kader van de zaak Gongadze.