Atletiek Vlaanderen verbolgen over uitlatingen coach Hellebaut

Eddy De Vogelaer, voorzitter van de Raad van Beheer van Atletiek Vlaanderen, reageerde zaterdag in een persbericht verbolgen over de uitlatingen van Wim Vandeven, coach van hoogspringster Tia Hellebaut (foto).

Belga

Vandeven verklaarde onder meer in Het Nieuwsblad: "Paul Thys is de rotste appel van de Belgische atletiek. Hij verplicht Tia stages te doen waar ze niks aan heeft en verplicht iedere atleet met een psycholoog te werken". Bovendien meldt Vandeven dat hij opving dat Hellebaut zou ontslagen worden bij Atletiek Vlaanderen als ze niet naar de eerstvolgende stage in Lichtaart komt.

Thys zelf reageerde al in de krant dat Hellebaut niet verplicht is om met een psycholoog te werken, en De Vogelaer benadrukt in zijn persbericht dat er al eerder een gesprek op 14 maart was gepland met Vandeven en Hellebaut "om de vele afwezigheden van Tia Hellebaut op de gemeenschappelijke stages te bespreken en een oplossing te vinden". Bovendien meldt De Vogelaer dat er van een ontslag nooit sprake is geweest.

"De gemeenschappelijke stages waarop Dhr. Vandeven kritiek heeft, zijn er niet in de eerste plaats om hard te trainen, maar vooral om de groepssfeer te bevorderen en om extra-sportieve activiteiten bij te wonen (mediatraining, fotosessies, footscan, ...)", aldus het bericht.

"Van zijn atlete, Tia Hellebaut, wordt verwacht dat zij 6 keer per jaar gedurende 3 dagen, samen met de rest van Atletiek Vlaanderen, naar Herentals (Lichtaart) of Gent komt. Bij Atletiek Vlaanderen krijgt Tia een mooie wedde; voor deze wedde verwacht de werkgever niet alleen prestaties maar ook aanwezigheid op deze gemeenschappelijke stages. Tia kan tijdens deze gemeenschappelijke stages beroep doen op de atletiekaccommodaties van Herentals en Gent (Topsporthal). Accommodaties die ze kent en waar ze trouwens nog gaat trainen".

Atletiek Vlaanderen meent dat het probleem eerder bij Vandeven ligt, en niet bij Hellebaut: "Zonder Dhr. Vandeven persoonlijk aan te vallen dient wel gezegd te worden dat Tia Hellebaut door hem systematisch wordt weggehouden van de gemeenschappelijke stages; zelfs haar contractverlenging is Tia twee jaar op rij niet komen ondertekenen. Elke normale organisatie moet hierop reageren door coach en atleet hierover te interpelleren. Wij blijven het volste vertouwen hebben in Tia Hellebaut en wij weten dat deze actie t.o.v. Atletiek Vlaanderen en Paul Thys haar steun niet krijgt".