Stembusgang Moldavië geldig verklaard

In Moldavië heeft de kiescommissie de parlementsverkiezingen van zondag geldig verklaard. Omstreeks 18.00 uur plaatselijke tijd had 55 pct van de kiezers hun stem uitgebracht, aldus de kiescommissie.

Belga

De stembusgang in Moldavië is pas geldig als de helft van de kiezers komt opdagen.

Vooral in de separatistische regio Transdnjestrië kwamen heel wat kiezers opdagen. In tegenstelling tot vorige verkiezingen, riepen de pro-russische separatistische leiders in het gebied de bewoners op om deel te nemen aan de Moldavische verkiezing. De bewoners werden daarbij opgeroepen om voor de Democratische oppositie te stemmen en tegen de regerende communistische partij.

Zowel de regerende communisten als de oppositie roepen op tot een integratie in de Europese Unie en willen de Russische bemoeienissen inperken. Nochtans kwam de communistische partij, die in de laatste opiniepeilingen kan rekenen op 50 tot 60 procent van de stemmen, in 2001 aan de macht met een pro-Russisch programma. Maar rekening houdend met de publieke opinie en na de Russische plannen in 2003 om een Moldavisch-Transdnjestrische federatie op te richten, hebben de communisten de laatste maanden een radicale bocht gemaakt en zo de -zeer verdeelde- oppositie de wind uit de zeilen genomen.