15 ProTour-teams in KBC Driedaagse De Panne-Koksijde

De KBC Driedaagse De Panne-Koksijde (2.BC), die verreden wordt van 29 tot 31 maart, mag zich verheugen op de deelname van maar liefst 15 ProTour-teams. De rittenwedstrijd, die donderdag in Zottegem werd voorgesteld, blijft ook in het nieuwe wielerbestel de ideale voorbereiding op de Ronde van Vlaanderen (3 april).

Belga

Het deelnemersveld bestaat uit 25 ploegen, waarvan 15 ProTour-teams. Volgens het UCI-reglement mogen ProTour-ploegen slechts 50% uitmaken van het peloton in een continentale wedstrijd met een hogere categorie dan 1.2 of 2.2. Indien niet alle uitgenodigde continentale ploegen present tekenen, mag er echter afgeweken worden tot 70%, met een maximum van 200 renners per wedstrijd. Van de 20 ProTour-teams verschijnen enkel het Deense CSC, de Franse ploegen Cofidis en Crédit Agricole en de Spaanse teams Euskaltel en Illes Balears niet aan de start van de Driedaagse.

Het rittenschema van de Driedaagse werd samengesteld volgens het geijkte concept, met 2 langere ritten op de eerste twee dagen en een korte rit en een individuele tijdrit op de slotdag.

Op dag 1 wordt een rit gereden van 202 km, met start in Middelkerke en aankomst in Zottegem. Onderweg krijgen de renners 11 hellingen te verwerken, met in de twee plaatselijke omlopen van ongeveer 45 km telkens de Grotenberge op 5 km van de finish. Koersdirecteur Bernard Vandekerckhove hoopt dat het peloton op deze helling in stukken wordt getrokken en er een selecte groep naar de aankomststreep in Zottegem rijdt.

Op woensdag 30 maart keert het peloton van Zottegem terug naar de kust, waar er in Koksijde-Sint-Idesbald drie plaatselijke ronden van 13 km moeten afgelegd worden. De totale afstand van deze hoofdzakelijk vlakke etappe bedraagt 231 km.

In de voormiddag van de slotdag werd een korte rit geprogrammeerd over 116 km met start en aankomst in De Panne, met halfweg de rit de beklimmingen van de Monte-, de Rode- en de Vidaigneberg. 's Namiddags wordt de Driedaagse afgesloten met de traditionele tijdrit over 13,7 km in De Panne.

Er zijn weer vier leiderstruien te verdedigen: de witte trui wordt gedragen door de leider in het algemene klassement, vorig jaar gewonnen door de Amerikaan George Hincapie. De groene trui werd gekoppeld aan het puntenklassement, de rode aan het bergklassement, en de blauwe aan het rushesklassement. Bij de rushes, 5 in totaal, zijn er naast punten ook bonificatieseconden te verdienen, net als aan de aankomst van ritten 1 tot 3.