22 doden in 3 jaar aan overwegen met halve slagbomen

De voorbije drie jaar zijn 22 mensen omgekomen bij ongevallen aan spooroverwegen met halve slagbomen. Dat antwoordde minister van Mobiliteit Renaat Landuyt donderdagavond in de Senaat op een vraag van Flor Koninckx. De senator drong aan op de versnelde opwaardering van de overwegen van categorie 2 naar categorie 1 met hele slagbomen.

Belga

In 2002 deden er zich 48 ongevallen voor aan overwegen met halve slagbomen. Er vielen 8 gewonden en 10 doden. In 2003 vielen er 6 doden en 7 gewonden in 47 ongevallen en vorig jaar 6 doden en 3 gewonden in evenveel ongevallen, aldus nog minister Landuyt. In België zijn er 1.316 overwegen met halve en 19 met hele slagbomen.

Renaat Landuyt zei dat er voor halve slagbomen gekozen wordt om te vermijden dat wagens tussen slagbomen op het spoor zouden komen vast te zitten en om ziekenwagens toe te laten nog snel door de slagbomen te glippen bij een noodinterventie. Flor Koninckx vond dat geen argumenten. Hij pleitte voor een snelle omschakeling van de opwaardering van de overwegen met halve slagbomen.

Aangeboden door onze partners