Voorstel regering voor non-profit lijkt in de maak

Het lijkt erop dat de achtste dag van de staking in de witte sector het begin zou kunnen betekenen van een nieuwe onderhandelingsronde tussen vakbonden en regering.

Belga

Terwijl in heel het land de acties doorgingen, geraakten de drie betrokken ministers het eens over een ministeriële nota om aan de ministerraad voor te leggen.

Volgens het kabinet van minister van Gezondheid en Sociale Zaken Rudy Demotte bereikten Demotte, minister van Werk Freya Van den Bossche en minister van Begroting Johan Vande Lanotte overeenstemming inzake bepaalde eisen van de vakbonden. Vrijdag zou dan een ministeriële nota voorgelegd worden aan de ministerraad. Eens die goedgekeurd, zou die aan de bonden kunnen worden voorgelegd.

Ondertussen ging de staking van de welzijns- en gezondheidssector haar achtste dag in. In Brussel werden stakersposten opgesteld aan de ziekenhuizen Erasmus en Edith Cavell. De directie van Erasmus vorderde 1.640 mensen op om de staking op te vangen. Volgens de katholieke vakbond LBC-NVK wordt bijna in het hele Brusselse ziekenhuislandschap momenteel gestaakt.

In Vlaanderen waren er acties in Genk, Beernem, Brugge en Vilvoorde. Personeelsleden van het AZ Gasthuisberg in Leuven simuleerden de begrafenis van het plan "dat de federale regering vorige week voorstelde voor de non-profitsector". Een geplande actie aan het UZ Antwerpen kon niet plaatsvinden omdat de directie alle 600 personeelsleden liet opvorderen om toch te werken.

In Wallonië was er vooral hinder in Waals-Brabant en Namen. De andere provincies hadden de voorbije dagen al actie gevoerd. In de ziekenhuizen van Tubeke en Nijvel werden in totaal 300 personeelsleden opgevorderd.

Aangeboden door onze partners