Regering zet militairen in voor uitreiking elektronische ID's

De federale regering is van plan om ook statutaire militairen in te zetten om de gemeenten te helpen bij de invoering en uitreiking van de elektronische identiteitskaarten. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer verklaard.

Belga

Tegen 2009 zou elke Belg over een elektronische identiteitskaart moeten beschikken. Aangezien dat voor de gemeenten voor heel wat extra werk zorgt, beloofde de federale overheid om 722 personeelsleden uit de autonome overheidsbedrijven voor drie jaar te detacheren naar de gemeenten.

Ondertussen werden al 539 personeelsleden van De Post en Belgacom toegewezen aan de gemeenten. 183 betrekkingen zijn nog niet ingevuld. Er komt nog een tweede oproep bij De Post en Belgacom detacheert binnenkort wellicht nog eens 40 kandidaten, maar dat volstaat niet om alle openstaande plaatsen op te vullen.

Daarom nam Dewael samen met minister van Begroting Johan Vande Lanotte en Defensieminister André Flahaut de beslissing om ook statutaire militairen in te zetten. Defensie verspreidde al een oproep tot kandidaten. Het is de bedoeling dat de eerste militairen vanaf 1 mei dit jaar aan de slag gaan in de gemeenten, antwoordde Dewael op een vraag van Ingrid Meeus (VLD).

Aangeboden door onze partners