Arts werkt aan nieuwe strategie in bestrijding ziekte van Kahler

Dokter Hendrik De Raeve, verbonden aan het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, heeft voor zijn doctoraal proefschrift aan de Universiteit van Antwerpen een nieuwe strategie onderzocht die hoop geeft aan mensen met de ziekte van Kahler. Daarbij wordt ingegrepen op het netwerk van haarvaten in het beenmerg.

Belga

In combinatie met chemotherapie zou de behandeling enig uitzicht bieden aan de patiënten, zo laat het het UZA donderdag weten.

Multipel myeloom of de ziekte van Kahler is een vorm van bloedkanker. De tumor groeit overwegend in het beenmerg en vernietigt uiteindelijk het beendergestel. Klassieke chemotherapie kan de tumorgroei tijdelijk onderdrukken, maar belemmert wel de normale bloedvorming. De Raeve presenteert in zijn proefschrift de aanzet tot een nieuwe behandelingsstrategie: door het netwerk van haarvaten te onderdrukken, zou het wellicht mogelijk zijn de groei van de kwaadaardige cellen onrechtstreeks te belemmeren.

Het onderzoek naar multipel myeloom zit alleszins in een stroomversnelling. In de nabije toekomst zullen nieuwe geneesmiddelen worden uitgetest, die de wisselwerking tussen myeloomcellen en hun omgeving verhinderen. De tot nu toe ongeneeslijke ziekte zou dan via twee sporen bestreden kunnen worden: de klassieke chemotherapie, die de myeloomcellen zelf aanpakt, gecombineerd met de nieuwe geneesmiddelen, die het beenmerg ongeschikt maken voor dit type van kankercellen.

Aangeboden door onze partners