Vrouwen zijn jaloers om emotionele ontrouw, mannen om slippertjes

Mannen en vrouwen worden allebei wel eens jaloers, maar om verschillende redenen, zo blijkt uit Duits onderzoek. Vrouwen worden groen van jaloezie als hun partner gevoelens lijkt te tonen voor een ander. Bij mannen steekt jaloezie echter pas de kop op als ze denken dat hun vrouw een scheve schaats rijdt. Deze patronen zouden terug te voeren zijn op de rolverdeling bij de oermensen.

Belga

Psychologen van de universiteit van Bielefeld zagen de patronen opduiken bij verscheidene experimenten met telkens tussen 121 en 206 proefpersonen.

"De patronen lijken te verklaren door oude rolpatronen. Een vrouw ziet haar kansen op voortplanting immers niet dalen als haar man seksueel ontrouw is. Als de man zich echter emotioneel aan een ander gaat hechten en zo niet meer voorziet in de zorg voor de vrouw en haar kinderen, zou dit voor hen een gewisse dood betekenen", zo stelt onderzoeker Achim Schützwohl. Die onbewuste angstmechanismen blijven tot op vandaag doorleven, menen de onderzoekers.

Voor de man is het evolutionair gezien van enorm belang dat zijn partner trouw is, aldus nog Schützwohl. "Anders is hij er immers niet zeker van dat de kinderen van zijn vrouw ook van hem zijn. Hij wil geen tijd en energie steken in nakomelingen die niet van hem zijn", zo klinkt het nog.

De proefpersonen moesten tijdens het onderzoek aangeven wanneer ze bepaalde situaties voorgesteld op een computerscherm als "ontrouw" bestempelden.

Aangeboden door onze partners