Jaarlijks sterven wereldwijd vier miljoen pasgeborenen

Elk jaar sterven wereldwijd vier miljoen pasgeborenen. Driekwart van de overlijdens kunnen met een kleine inspanning vermeden worden. Dat meldt het Britse wetenschappelijke tijdschrift

The Lancet

donderdag.

Belga

Negenennegentig procent van de baby's die hun vierde levensweek niet halen, worden geboren in de armste landen van de wereld.

Vooral in Afghanistan, India, Ethiopië, China, Nigeria en Indonesië komt zuigelingensterfte vaak voor. De belangrijkste doodsoorzaak is meestal een infectie of een vroeggeboorte. Alleen al door tetanus verliezen jaarlijks 500.000 baby's het leven.

Volgens Joy Lawn van het Institute of Child Health in Kaapstad, kunnen de meeste overlijdens ten gevolge van tetanus voorkomen worden als de moeders tijdens de zwangerschap worden ingeënt, de hygiënische omstandigheden bij de geboorte worden verbeterd en antibiotica beschikbaar is tegen infecties.

Een groot probleem is ook de medische verzorging. Zo brengen meer dan de helft van de vrouwen in Afrika en Zuid-Azië hun kinderen zonder gekwalificeerde vroedvrouw ter wereld. Het ontbreekt vooral in de arme landen aan vakkennis.

"Volgens onze analyse moet het gezondheidsbudget in vele van de armste landen verdubbeld of verviervoudigd worden om het leven van de pasgeborenen en hun moeders te redden", schrijft Rudolf Knippenberg van het VN-kinderfonds UNICEF in The Lancet.

De 75 landen met de hoogste zuigelingensterfte hebben 3,1 miljard dollar nodig. Dat hulp mogelijk is, tonen landen als Sri Lanka, Honduras en Botswana. Daar heeft de regering de babysterfte dankzij haar ingrijpen kunnen halveren.

Aangeboden door onze partners