Peter Jackson naar het gerecht voor winst "The Lord of the Rings"

De Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson heeft een rechtszaak aangespannen tegen New Line Cinema rond de winst van de film "The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring" (2001). Hij meent dat zijn productiemaatschappij niet haar eerlijk deel van de opbrengsten kreeg.

Belga

De klacht betreft enkel de eerste film van "The Lord of the Rings"-trilogie. Een rechtbank in Los Angeles, Californië, zal zich over de zaak buigen. Jackson stelt dat New Line de opbrengsten van de film, inbegrepen uit dvd-verkoop, niet juist berekende.

Volgens de klacht regelde het bedrijf voordelige prijsafspraken voor zijn filialen, voor de video-opbrengsten en merchandising. New Line zou dus niet de "meest competitieve en winstgevende overeenkomsten met derde partijen die geen filiaal waren, in een vrije en open markt" hebben afgesloten.

"The Lord of the Rings"-films vielen erg in de smaak bij het publiek en bij critici. Jackson werd genomineerd voor een Oscar voor Beste Regisseur voor de eerste film in 2002, en won het gouden beeldje voor de derde en laatste film, "The Lord of the Rings: The Return of the King" (2003), in 2004. De twee eerste films werden genomineerd voor de Oscar voor Beste Film in 2002 en 2003, om hem dan uiteindelijk ook te winnen in 2004. In de papieren van de rechtszaak wordt de wereldwijde bioscoopopbrengst van de eerste film op 870 miljoen dollar geschat.

Aangeboden door onze partners