Schrijfster Kaat Vrancken wint Boekenleeuw

De Boekenleeuw, de prijs voor het beste jeugdboek, gaat dit jaar naar schrijfster Kaat Vrancken voor haar boek 'Cheffie is de baas'. Volgens de jury weet Vrancken zich onnavolgbaar in te leven in de psychologie van de hond. Samen met de andere laureaten van de Jeugdboekenprijzen nam ze woensdag haar prijs in ontvangst in de Antwerpse Zoo.

Belga

De Boekenwelpen, eervolle vermeldingen voor auteurs, waren voor 'Als ik niet toevallig de hond van tante Doris verwisseld had' van Ingelin Angerborn, 'Hoe oma plots verdween' van Pieter Gaudesaboos, 'Vederland' van Jan de Leeuw en 'Danni Bennoni' van Bart Moeyaert.

De Boekenpauw, de prijs voor de beste illustraties, ging naar Goele Dewanckel voor 'Het mooie meisje'. Volgens de jury staan haar prenten toe dat de lezer de eerste en meest herkenbare laag afpelt en naar evenwicht met de tekst speurt. De twee Boekenpluimen waren dit jaar weggelegd voor illustrators Sebastiaan Van Doninck voor 'Lied voor een girafje' en André Sollie voor zijn aandeel in 'Dubbel Doortje'.

Naast de jeugdboekenprijzen werd ook de nieuwe editie van de 'Boekentrommel' voorgesteld. De trommel wil kinderen tussen zes een twaalf jaar op een speelse manier de weg wijzen naar boeken. De boekentrommel benadrukt ook het belang van grootouders in de ontwikkeling van de lees- en vertelcultuur van hun kleinkinderen. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Inge Vervotte kwam het initiatief persoonlijk toejuichen.