Giuliana Sgrena aangekomen in Rome

Op de luchthaven van Rome-Ciampino is zaterdag omstreeks 10.53 uur een vliegtuig geland met de de Italiaanse journaliste Giuliana Sgrena aan boord.

Belga

Sgrena werd een maand lang gegijzeld in Irak. Vrijdag kon de Italiaanse geheime dienst haar bevrijden. Om nog onbekende redenen werd het Italiaanse konvooi daarna echter onder vuur genomen door Amerikaanse soldaten. Sgrena werd daarbij gewond en de chef van de Italiaanse geheime dienst in Irak sneuvelde. De Italiaanse journaliste werd in Bagdad al geopereerd en haar gezondheidstoestand is niet langer zorgwekkend, aldus haar werkgever, de krant Il Manifesto.

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi was aanwezig op de luchthaven om Sgrena te verwelkomen. Samen met Ivan Sgrena, de broer van de journaliste, ging hij na de landing aan boord van de Falcon 900. Daarnaast waren ook talrijke collega's van Sgrena en medewerkers van de Italiaanse geheime dienst naar de luchthaven afgezakt.

Op de luchthaven stond ook een ambulance klaar om de journaliste naar het militair ziekenhuis in Rome te brengen. Ze werd al geopereerd in Bagdad, maar moet een nieuwe operatie ondergaan aan het sleutelbeen.

Het vliegtuig waarin Sgrena naar huis keerde, werd ter beschikking gesteld door de Italiaanse regering. Sgrena's echtgenoot, Pier Scolari, vloog mee om zijn vrouw op te pikken.

Het lichaam van de omgekomen chef van de Italiaanse geheime dienst in Irak wordt later zaterdag nog overgebracht naar Italië. De Verenigde Staten beloofden al het incident te onderzoeken.