'Kravtsjenko liet zelfmoordbriefje achter'

De oud-minister van binnenlandse zaken van Oekraïne Joeri Kravtsjenko, die vrijdag dood werd aangetroffen en waarschijnlijk zelfmoord pleegde, heeft een briefje achtergelaten waarin hij oud-president Leonid Koetsjma en zijn aanhangers de schuld geeft van zijn dood.

AP Ned

Dat hebben het persbureau Interfax en de tv-zender NTN bericht, die zich baseren op anonieme bronnen binnen justitie. Kravtsjenko pleegde volgens de bronnen zelfmoord om zijn gezin te beschermen tegen "aanvallen".

Kravtsjenko werd vorige week dood aangetroffen in zijn buitenhuis, slechts enkele uren voor hij door justitie gehoord zou worden over de moord op de kritische journalist Georgi Gongadze. Volgens de Oekraïense tv-zender TV5 pleegde de ex-minister zelfmoord met een vuurwapen. President Viktor Joesjtsjenko zei dat de dood van de 53-jarige Kravtsjenko verband houdt met het onderzoek naar de moord op de journalist.

De voormalige Oekraïense oppositie, die na de verkiezingsoverwinning van Joesjtsjenko eind vorig jaar aan de macht kwam, beschuldigde Kravtsjenko ervan een van de beramers van de moord op Gongadze te zijn geweest. Gongadze, een redacteur van de onafhankelijke internetkrant Oekraïnska Pravda die schreef over corruptie bij de overheid, werd in september 2000 in de hoofdstad Kiev ontvoerd. Zijn onthoofde lichaam werd later teruggevonden in de bossen bij Kiev.