Scheveneels blijft op eerste Europese winst jagen

Print
BALEN - Het autosportseizoen 1999 zit er bijna op. De klassementen worden opgemaakt en er worden al plannen gesmeed voor volgend jaar. Iedereen wil in schoonheid het lopende seizoen afsluiten, zeker Ronny Scheveneels.
BR>Dit weekend staat in het Noord-Duitse Buxtehüde de laatste manche van het Europees kampioenschap rallycross op het programma. De Balenaar startte dit seizoen met als doel het eindpodium in de nieuwe Divisie 2, maar na twee wedstrijden kon hij zijn ambities al bijstellen.
De VW Golf reed zowel in Tsjechië als in Portugal aan de leiding, waardoor de Balenaar begon te dromen van de titel in zijn debuutjaar. Het draaide echter anders uit.
In Portugal legde hij de Golf op zijn dak, waarbij ook de motor stuk ging. In Frankrijk verloor hij de zege door een probleem met de versnellingsbak. In België dook hij in de vangrails. In Finland vloog de motorkap open en in Noorwegen bleef de versnellingsbak geblokkeerd.
Kortom, telkens liep er wel iets fout met de gele Golf. Met nog een wedstrijd te gaan, is Scheveneels zelfs gezakt naar de zesde plaats in het klassement.

Bekend in Buxtehüde


Toch mag hij tevreden terugblikken op zijn eerste seizoen in de Europese top.
"Met die zesde plaats ben ik alleszins de beste rookie van het jaar, al blijft het knagen dat er zoveel meer had ingezeten. Op elk circuit bewees ik dat ik snel genoeg was voor een podiumplaats, maar telkens waren er kleine problemen.
Anderzijds kreeg ik wel enorm veel persbelangstelling en weet nu iedereen in het wereldje wie Scheveneels is. De Belgische titel heb ik bijna op zak, wat toch ook mooi is.
Ik wil in Duitsland nog eens bewijzen dat ik kan winnen. In Buxtehüde reed ik al verschillende wedstrijden voor het Duits kampioenschap en enkele keren won ik er ook."
Volgend jaar wil hij graag voluit voor de titel gaan. "Ik heb dit seizoen heel veel eigen centen in de rallycross gepompt. Dat kan ik niet lang meer volhouden, maar na dit seizoen moet ik toch een budget kunnen vinden. Ik heb momenteel al contacten met Peugeot."

Afscheid van Mondeo


In Duitsland krijgt Scheveneels het gezelschap van Jos Sterkens. De Hoogstratenaar zal niet te veel risico's nemen, want een week later wordt de finale van het Belgisch kampioenschap gereden.
Toch wordt het een speciale wedstrijd voor Sterkens, want het is het afscheid van de unieke Ford Mondeo in het Europees gebeuren. Volgend jaar zal Sterkens met een nieuwe Ford Focus WRC de toppers bekampen.