Non-profit: akkoord over globale principes

De federale regering en de vakbonden uit de non-profitsector zijn zaterdagochtend omstreeks 3.30 uur uit elkaar gegaan met een niet-definitieve overeenkomst. Dat heeft minister Demotte meegedeeld na een marathonvergadering die elf uur duurde.

Belga

Er is een akkoord over de globale principes, maar die moeten nog in een definitieve tekst gegoten worden. Over die tekst komen de partijen zaterdagnamiddag om 14.00 uur weer bij elkaar. De onderhandelaars zaten sinds vrijdag om 16.30 uur rond de tafel om tot een ontwerp van sociaal akkoord te komen voor de witte sector.

Dat zijn, op federaal niveau, onder meer de private ziekenhuizen, rusthuizen en thuisverpleging. Op Vlaams niveau (onder meer opvoedingsinstellingen, gezinszorg en kinderopvang) worden de gesprekken volgende week gestart. Vakbonden en regering bereikten volgens Demotte een akkoord over de belangrijkste loons- en arbeidsvoorwaarden, maar de definitieve tekst moet nog opnieuw besproken worden.

"De onderhandelingen verliepen in een positieve sfeer met veel vooruitgang", zei Demotte. "Ik denk dat we op die manier tot concrete resultaten kunnen komen." Over de knelpunten van de onderhandelingen en de globale inhoud van de overeenkomst wilde Demotte niets zeggen.

Ook de vakbondsvertegenwoordigers wilden niets meer kwijt. De bevoegde ministers - de zieke Freya Van den Bossche (Werk) volgde de onderhandelingen van op afstand - lieten nog weten dat ze tot zaterdagnamiddag geen nieuwe verklaringen wensten af te leggen. Als de verschillende actoren het voor het einde van het weekend eens raken, zal het nieuwe ontwerp van sociaal akkoord maandag door iedere vakbond aan de militanten ter goedkeuring worden voorgelegd. Als die achterban het ontwerp afkeurt of als er geen akkoord is, zal de algemene staking ook na maandag voortgezet worden.

"Dan heeft de regering een groot probleem", zei Walter Cornelis van de christelijke vakbond LBC al voor aanvang van de onderhandelingen. De zogenoemde witte woede begon op 24 februari, nadat een eerste regeringsvoorstel werd afgekeurd door de LBC en de liberale ACLVB, en ook de socialistische vakbonden zich daar nadien bij aansloten.

Aangeboden door onze partners