Bescherm huisdieren tegen extreme koude

Veeweyde, de Koninklijke Organisatie voor Dierenbescherming, heeft donderdag via een persbericht opgeroepen om in periodes van extreme koude voorzorgsmaatregelen te nemen voor huisdieren die de nacht buiten doorbrengen.

Belga

De organisatie raadt aan om dieren die niet het hele jaar door buiten leven op voorhand en geleidelijk aan te doen wennen aan de lage temperaturen. Zo niet, worden deze dieren in volle winter aan verscheidene riciso's blootgesteld.

Als de dieren in de winter buiten leven, hebben ze meer energie nodig om meer warmte te produceren. Men moet hen dus meer eten geven, zodat ze een isolerend vetlaagje kunnen kweken dat hen beschermt tegen de koude, zo luidt het.

De organisatie wijst ook op de noodzaak om de dieren te beschermen tegen vochtigheid en tocht en hen een goed onderkomen te geven. Een goede laag stro in het hok zou een ideale bescherming zijn tegen de koude.

Ook het drinkwater moet meermaals per dag ververst worden, om tegen te gaan dat het zou bevriezen. Veeweyde raadt bovendien aan er wat suiker aan toe te voegen, zodat het vriespunt daalt.

Veeweyde wijst tot slot op het gevaar van sneeuw vermengd met zout. De pels tussen hun zoolkussentjes absorbeert de pekel uit het zout namelijk, wat irritaties en andere brandwonden met zich meebrengt. Om deze complicaties te vermijden, moeten de poten van de dieren afgespoeld en afgedroogd worden.

Ook de milieuvereniging Natuurpunt roept op om de vogels in de tuin extra te voederen. Zij hebben het in deze barre tijden namelijk moeilijk om aan voedsel te geraken en dit net nu ze extra veel energie nodig hebben om hun lichaamstemperatuur op peil te houden. Daarom is het volgens Natuurpunt aan te raden bij te voederen.

Aangeboden door onze partners