Heerse oppositie vraagt meer aandacht voor toerisme

Heers moet 8.200 euro bijdragen in het Strategisch Toeristisch Actieplan Haspengouw (STAP). “Maar in de informatiebrochures van dat STAP vind ik maar bitter weinig terug over Heers. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat we op toeristisch vlak 10 jaar achterop liggen. We moeten dringend het toeristisch gaspedaal indrukken, willen we bijblijven”, zegt Jean Dejace (sp.a).

kdejager

BR> Zo had burgemeester Gerald Kindermans (CD&V) het niet begrepen. “Op het gebied van wandelroutes en hoevetoerisme staan we wel degelijk op de kaart, het fietstoerisme zit in de lift en we zijn bezig met de uitbouw van nog meer stopplaatsen voor de fietstoeristen. Toegegeven, we hebben hier weinig grote toeristische trekpleisters en daarom kunnen we de concurrentie met Sint-Truiden, Borgloon of Tongeren niet aan.”

De dossiers over het Kasteel van Heers en de pastorie van Mechelen staan nog altijd op de short list van Toerisme Limburg. Een onafhankelijke commissie moet oordelen welke van de 15 ingediende projecten gerealiseerd worden. “Hier kunnen we het best, ieder met zijn middelen en mensen, voor pleiten bij de bevoegde instanties”, raadde Kindermans de raadsleden aan.

De raad keurde ook het voorstel goed waarbij de puntenverdeling voor de subsidies van de cultuurraad gewijzigd wordt. Freddy Dawans (sp.a) pleitte voor meer centen voor de socio-culturele verenigingen. “Zo’n 2.500 euro kan al wonderen doen”, maar die wonderen zullen moeten wachten tot bij de volgende begroting.