Champions League: wedstrijden van woensdag

FC Barcelona (SPA) 1 - FC Arsenal (ENG) 1
BR>
BARCELONA - Barcelona en Arsenal hielden mekaar gisterenavond in groep B van de Champions League perfect in evenwicht. Beide topteams drukten hun stempel op één speelhelft. In een vrij potige tweede helft klommen 'de Gunners' in de slotfase via Kanu verdiend op gelijke hoogte. Barça kon nooit aanknopen bij de prestatie van vorige week, maar blijft door het 0-0 gelijkspel van AIK Stockholm en Fiorentina riant aan de leiding in hun groep.
Beide trainers hadden ieder één verrassing in petto. Zo gaf Van Gaal de voorkeur aan Dani en startte Kluivert op de bank. Collega Wenger liet naast Suker en Henry ook de Zweed Ljünberg aan de kant en opteerde voor zijn landgenoot Grimandi om als stofzuiger voor de verdediging op te treden. Het bleek snel dat de Londense club zich in Camp Nou niet zou laten afslachten en oefende meteen pressing uit op de Spaanse verdedigers. Zo duurde het ruim een kwartier vooraleer Barça de eerste opening vond. Dixon trapte een kopbal van Luis Enrique uit het doelvlak.
Een warrige aanvalsfase van de Spaanse landskampioen leidde tot de eerste treffer. De jonge Oostenrijkse doelman Manninger, die toch fit werd bevonden na een duimblessure, loste een afgeweerd schotje van Cocu. Vieira talmde erg lang om de bal te ontzetten en Luis Enrique was er als de kippen bij om de Catalanen op voorsprong te trappen.
Even later werkte Bergkamp zijn frustaties weg met een felle tackle op Rivaldo. Ook de Nederlandse international kreeg slechts een geel karton voor de ogen.
Barcelona bleef in het resterende halfuur van de eerste periode de meest aanvallende ploeg, maar doelkansen waren uiterst schaars.
De tweede helft leverde in Camp Nou een omgekeerd spelbeeld op. 'De Gunners' namen het initiatief in handen en Barça werd regelmatig uitgefloten door het eigen fanatieke thuispubliek. Bergkamp en Kanu kwamen nu vaker in het hoofdstuk voor doch Hesp kwam slechts zelden in doelgevaar. Wenger trachtte het tij te keren met de inbreng van Henry en Suker. De partij werd nu bitsiger. Arsenal-middenvelder Grimandi verkocht Guardiola even later een elleboogstoot in het gelaat en werd terecht uit het veld gestuurd. De billijke gelijkmaker kwam er toch. Hesp werkte een schot van Suker met de voeten weg in de loop van Kanu, die van dichtbij raak trof. Een slotoffensief van de Catalanen leverde niet meer het verhoopte én onverdiende succes op.
Scheidsrechter: Marcus Merk (Duitsland).
Toeschouwers: 100.000
Doelpunten: 16' Luis Enrique 1-0, 83' Kanu 1-1
Rode kaarten: 83' Grimandi (slag)

AIK Solna (ZWE) 0 - AC Fiorentina (ITA) 0

AIK Solna heeft woensdag zijn eerste punt bij mekaar gevoetbald in deze Champions League, na een scoreloos gelijkspel tegen het Italiaanse Fiorentina. De bezoekers toonden van bij de aanvang het meeste initiatief, maar het duurde een half uur vooraleer de ploeg van trainer Trappatoni een doelrijpe kans kon creëren. AIK-goalie Mattias Asper loste een 25-meter schot van Enrico Chiesa, maar Gabriel Batistuta verknoeide de rebound.
De thuisploeg, die zijn eerste 2 wedstrijden verloor, kwam opnieuw erg mak voor de dag en was amper gevaarlijk. Pas in de 47ste minuut was AIK Solna een eerste keer gevaarlijk. Andreas Andersson stifte het leder over het doel van Fiorentina-keeper Francesco Toldo. Fiorentina probeerde de 3 punten nog mee te nemen naar Italië, maar door slordig spel en een gebrek aan creativiteit bleef een doelpunt uit.

Lazio Roma (ITA) 4 - NK Maribor (SLO) 0

Lazio Roma won makkelijk met 4-0 van het Sloveense Maribor en komt aan de leiding in groep A met 7 punten. Alle doelpunten vielen in de tweede helft, in een tijdspanne van amper 15 minuten. Voor de rust was het Maribor-verdediger Geri Cipi, die voor het meeste animo zorgde. Na een overtreding op Lazio-aanvaller Simone Inzaghi werd hij met een tweede gele kaart van het veld gestuurd. Het was trouwens Inzaghi, die na een krachtig schot van Conceicao, in de 60ste minuut de score opende. Nog geen twee minuten later stond het 2-0, nu via Conceicao. Daarna was het de Chileen Salas die de show stal. Salas, bij de rust ingevallen, rondde in de 71ste minuut eerst een voorzet van Roberto Mancini af met het hoofd, vijf minuten later stond hij alweer op de goede plek na voorbereidend werk van Inzaghi.

Bayer Leverkusen (DUI) 1 - Dynamo Kiev (OEK) 1

Dynamo Kiev pakte woensdag zijn eerste punt in groep B van de Champions League dankzij een doelpunt van Andriy Gussin. Gussin bracht Dynamo Kiev in de 71ste minuut weer opo gelijke hoogte met Bayer Leverkusen, dat in de 52ste minuut opvoorsprong was geklommen door een treffer van aanvaller Ulf Kirsten. In de eerste helft vielen er nauwelijks kansen te noteren, al had Kirsten wel twee keer de mogelijkheid om de Duitsers op voorsprong te brengen, maar zijn kopballen miste precisie.

Boavista Porto (POR) 1 - Feyenoord (NED) 1

Feyenoord liet in groep C haar eerste overwinning in de slotminuten bij Boavista ontglippen en mist zo de aansluiting met de koplopers Borussia Dortmund en Rosenborg Trondheim. Bosvelt had Feyenoord rond het uur op voorsprong gebracht na een voorzet van Kalou, maar Mario Silva zorgde in de 85ste minuut met een unieke knal in de winkelhaak voor een late opdoffer. Het is het derde gelijkspel voor de Nederlanders in evenveel wedstrijden.
De Rotterdammers begonnen erg gretig en domineerden bijna de hele eerste wedstrijdhelft. De Argentijn Julio Cruz was zowel in de 16de als in de 40ste minuut dicht bij de openingstreffer. Boavista had tijdens de rust duidelijk het best gerust, want de Portugezen kwamen in de tweede helft stukken sterker voor de dag en namen gaandeweg zelfs het heft in handen. Zo kreeg Gilmar Estevan, net voor het doelpunt van Bosvelt, twee prima kansen in nauwelijks één minuut tijd. Feyenoord-goalieJerzy Dudek pareerde het eerste schot, terwijl de tweede poging van Estevan naast zoefde.

Rosenborg Trondheim (NOO) 2 - Borussia Dortmund (DUI) 2
Oud-Champions League-winnaar Borussia Dortmund is niet langs Rosenborg Trondheim gekomen in Groep C. In Trondheim kwamen de Duitsers tot hetzelfde resultaat als Feyenoord vorige week: 2-2. Omdat Feyenoord niet wist te winnen bij Boavista blijven Rosenborg en Dortmund wel het klassement aanvoeren met 5 punten.
Borussia overleefde op wonderbaarlijke wijze het openingsoffensief van Rosenborg. Binnen tien minuten kregen de Noren drie grote kansen. Bragstad liftte de bal over het doel van vijf meter afstand. Carew schoot rakelings langs de kruising. Jakobsen trof de lat. Bij de eerste uitval langs de overzijde was het wel raak. Barbarez scoorde in de 11de minuut met een slim balletje uit een kleine hoek. Rosenborg bleef drukken op het Duitse doel, maar Bergdolmo en Strand misten ieder een kans. Direct daarna scoorde Kohler bij de tweede counter op aangeven van Evanilson. Dortmund bleef echter vrij nerveus voetballen en tien minuten voor rust verkleinde Sörensen met een kopbal de achterstand. Carew maakte halverwege de tweede helft gelijk. In de 5ste minuut had hij al de dwarsligger getroffen.

Croatia Zagreb (KRO) 3 - Sturm Graz (OOS) 0
Croatia Zagreb boekte in groep D zijn eerste zege. Dat ging ten koste van het Oostenrijkse Sturm Graz: 3-0. Alle drie de doelpunten vielen bij stilstaande fasen. De thuisploeg zocht een snel doelpunt, maar het was wachten op een vrije trap van Tomislav Rukavina in de 27ste minuut vooraleer de 1-0 op het bord stond. Zeven minuten later dikte Tomo Sokota, eveneens uit vrijschop, de voorsprong aan tot 2-0. Deze kloof gaf de Oostenrijkers, die inspiratieloos op het veld liepen, de genadeslag. In de 58ste minuut prikte Sokota zijn tweede treffer tegen de touwen. Dit keer uit een door onze landgenoot Jan-Pieter Martens uitgelokte penalty. In de slotfase had Gyorgy Korsos voor Sturm Graz nog de eerredder aan de voet, maar een gebrek aan concentratie deed hem de das om.

Manchester United (ENG) 2 - Olympique Marseille (FRA) 1

Manchester United zorgde op Old Trafford nog maar eens voor sensatie. Bakayoko scoorde voor Olympique Marseille net voor de pauze. Het was het eerste doelpunt dat de titelhouder in deze Champions League moest incasseren. Hoewel Marseille moed putte uit deze treffer en aanviel waneer het kon, was het toch de thuisploeg die de beste kansen kreeg via de 'zwarte parels' Cole en Yorke. Ook in de tweede helft wilde de gelijkmaker van de Mancunians maar niet vallen. Tot Cole tien minuten voor tijd nog maar eens al zijn voetbalduivels ontbond. Met een spectaculaire omhaal verschalkte hij Marseille-doelman Porato. Paul Scholes trapte Manchester in een hectische slotfase nog naar een onverwachte zege.
De rijkste club ter wereld wipt hiermee in de rangschikking over Marseille naar de eerste plaats in groep D.