Walter Meeuws behoudt vertrouwen in Deman

Print
KESSEL - Net nu Lierse aan een cruciale week begint, stond Walter Meeuws voor een verscheurende keuze: welke doelman start tegen FC Zürich? Patrick Deman begon sterk aan het seizoen en veroverde een vaste stek, maar twee foutjes tegen Zürich en Gent zorgen voor twijfel. Met aanwinst Patrick Nijs staat bovendien een volwaardig vervanger te trappelen.
BR>Ondanks de concurrentie blijven ze goede vrienden. «We hebben te veel meegemaakt om onderling ruzie te maken.»

- Hoe belangrijk is de match van vanavond?
DEMAN: «De hele maand is ontzettend belangrijk. De resultaten zijn positief, maar als we tegen Zürich en Genk verliezen, begint iedereen te mopperen. Deze matchen bepalen hoe de mensen ons seizoensbegin zullen aankijken. Een Europese uitschakeling zou zwaar aankomen, omdat iedereen veel van de UEFA-cup verwacht. Zeker omdat we met de Zwitsers de minst sterke ploeg lootten.»
- Het wordt een vervelende match voor een doelman?
DEMAN: «Zürich speelt met tien man achterin, maar ze duiken wél plots met twee, drie mensen voor je neus op. Je ziet de bal nauwelijks, maar àls-ie komt, moet je 'm hebben. De nul is immers heilig. Dat vergt een enorme concentratie. Als het 0-0 blijft, heeft iedereen de neiging naar voor te lopen. Dan moet je schreeuwen om de posities bezet te houden. In zo'n matchen bekleedt de doelman een sleutelrol in de organisatie.»
- Kom nu?
DEMAN: «Nee, echt. Ik ben sowieso gefixeerd op de wedstrijd. Zeker voor een Europese opdracht. Ik heb geen tijd om me druk te maken over een basisplaats. Het enige wat ik doe, is het hoogst mogelijke rendement halen op training. Deze concurrentiestrijd houdt je scherp. Je bent veel alerter dan wanneer je onbezorgd eerste doelman bent.»
Patrick Nys moet zich weer verzoenen met een plaats op de bank. Hij blijft kalm.
«Vergeet niet wij voor ons brood spelen! Als Lierse wint met Deman in de goal, dan is dat goed voor mijn portefeuille, klaar. Bovendien klikt het goed tussen ons. In Lommel maakte ik de keerzijde van de medaille mee. Met Matthijssen klikte het absoluut niet. We maakten ruzie, kwamen met tegenzin naar de training, want er werd geen woord gezegd. In Lierse knokken we op het veld, we willen beiden de beste zijn, maar daarnaast blijft alles sportief. Als één van de twee een foutje heeft begaan, duwen we elkaar niet dieper in de put. Integendeel, we peppen elkaar op. Bijvoorbeeld na dat doelpunt in Zürich. 's Avonds op de kamer heb ik er niks over gezegd, totdat Patje er zelf over begon. We hebben er een tijdje over gediscussieerd en daarmee was het onderwerp gesloten.»