UEFA Cup: Parma met de daver op het lijf naar Oekraïne

De grote Europese ploegen hebben hun start in de eerste ronde van de UEFA Cup niet gemist en kunnen over het algemeen zonder kopzorgen aan de terugwedstrijden beginnen.
BR>Vijf overwinningen op vijf wedstrijden voor de Italiaanse ploegen, vier op vier voor de Engelse ploegen, drie op drie voor de Duitsers: de grote landen lieten zich niet verrassen. Ook Frankrijk staat er met vier overwinningen en één gelijkspel niet slecht voor.
De enige verrassing van formaat zou uit Oekraïne kunnen komen. De titelverdediger Parma won op eigen veld namelijk nipt met 3-2 van Krybas Kryvoi Rog. De Parmesanen onder leiding van Malesani kunnen zich geen nieuwe nederlaag veroorloven, mede door de slechte competitiestart (1-5 tegen Inter en 1-2 tegen Lazio). Eerder werd het ook al uitgeschakeld door Glasgow Rangers in de tweede voorronde van de Champions League.
De Belgische ploegen in de UEFA Cup zijn aan de vooravond van de terugwedstrijden nog helemaal niet zeker van de tweede ronde. Anderlecht staat er nog het beste voor dankzij de 3-1 thuisoverwinning tegen de Slovenen van Ljubliana, die in de eigen competitie de vorm nog niet gevonden hebben. De Brusselaars moeten echter geconcentreerd blijven om een blammage te vermijden.
Club Brugge moet in eigen huis voor een doelpuntenfestival zorgen om nog naar de tweede ronde te mogen. In de heenwedstrijd verloor de ploeg van trainer René Verheyen namelijk met 3-1 van de Israëlische club Hapoël Haifa. De knappe 6-0 winst tegen KV Mechelen in de Belgische competitie laat het beste vermoeden.
Bekerwinnaar Lierse moet eveneens doelpunten maken om de eerste ronde te overleven. Het 1-0 verlies tegen FC Zürich kan op het Lisp, mits minstens twee doelpunten, omgebogen worden in een ticket voor de tweede ronde.