Elektronische neus spoort infecties op

Print
LONDEN - Vorsers van de Cranfield universiteit in Engeland zeggen dat ze een 'elektronische neus' hebben uitgevonden, die infecties kan opsporen in de urine van de patiënt(e) zodat de diagnosetijd aanzienlijk kan ingekort worden. Sterker nog: het toestelletje kan de specifieke bacterie ontdekken die voor de infectie verantwoordelijk is, met als gevolg dat er onmiddellijk een aangepaste medicatie kan voorgeschreven worden.
BR>
Ontstekingen aan de urineleider is één van de meest voorkomende infecties bij volwassenen, bij vrouwen nog vaker optredend dan bij mannen. Boven het dertigste levensjaar wordt meer dan één vrouw op vijf erdoor getroffen. De gebruikelijke diagnose-tests worden in labo's gedaan en nemen al makkelijk meer dan 48 uur in beslag. Als de boosdoener niet vlug geïdentificeerd kan worden, dreigt het gevaar dat de toegediende antibiotica de infectie niet doen verdwijnen. In sommige gevallen verergert de kwaal nog.

Specifieke geur


De zopas uitgevonden gadget is met een olijk klinkend woordspelinkje 'Diag-Nose' gedoopt. Het is de bedoeling dat het toestel binnen de kortste keren de weg vindt naar een groot aantal huisartspraktijken en dat het op enkele uren tijd een diagnose kan afleveren. Vooral groepspraktijken zouden er een dankbaar gebruik van kunnen maken. Tot nu toe is de 'elektronische neus' nog vrij volumineus: zo groot als een doorsnee computer monitor. Dr. Selly Saini, één van de uitvinders, maakt zich sterk dat het toestel binnenkort aan de lopende band kan vervaardigd worden en in een kleinere versie.
Er zijn al proeven gedaan met de 'Diag-Nose': meer dan 80% van de ontstekingen aan de urineleider konden met succes opgespoord worden. De diagnose is vrij eenvoudig door te voeren: een urinestaaltje wordt gemengd met een speciaal daarvoor ontwikkelde vloeistof die de micro-organismen doet vermenigvuldigen. Zo komt er een karakteristieke geur vrij die hun aanwezigheid verraadt. Met behulp van een injectiespuit en in gasvorm wordt het mengsel in de elektronische neus binnengebracht en daar wordt het specifieke aroma ontleed.
De diagnose door middel van geur-detectie is lang niet nieuw. Zowel in de Chinese als in de westerse geneeskunde is heteen methode met een lange voorgeschiedenis. De jongste tijd is dat procédé weer aan een opmars toe, vooral dan gericht op de menselijke adem die symptomen zou kunnen prijsgeven van tuberculose, sommige kankers en zelfs van schizofrenie. Wat er ook van zij, de elektronische speurneus wordt alleszins een vlugge, objectieve en doktersvriendelijke diagnosemethode.