Britse toneelschrijver Harold Pinter stopt met theaterstukken

De Britse toneelschrijver Harold Pinter zal in de toekomst geen theaterstukken meer schrijven en zich meer gaan toeleggen op de politiek. "Ik heb 29 stukken geschreven, ik denk dat dat voldoende is", zei de 74-jarige Pinter in een interview met de BBC. Naar eigen zeggen wil hij meer poëzie gaan schrijven.

Belga

De afgelopen tijd toonde de geëngageerde tegenstander van de oorlog zich vooral een felle criticus van de Engelse premier Tony Blair en diens Irak-beleid. Pinter noemde Blair een "oorlogsmisdadiger" en de aanval op Irak "moord met voorbedachte rade".

Pinter geldt als de belangrijkste nog levende Engelse dramaticus. Hij werd bekend door stukken als onder meer "The Caretaker" (De Huisbewaarder), "The Homecoming" (De Thuiskomst), "The Birthday Party" (Het Verjaardagsfeest) en "Betrayal" (Bedrog). Hij schreef ook filmscenario's voor onder meer "The French Lieutenant's Woman" (1981) en "The Comfort of Stangers" (1990). Na een kankeraandoening in het jaar 2002 publiceerde Pinter ten slotte in 2003 een verzameling anti-oorlogsgedichten onder de titel "War" (Oorlog). Voor die bundel, met kritiek op het conflict in Irak, werd hij gelauwerd met de Wilfred Owen-prijs, genoemd naar de dichter die als meest invloedrijke oorlogspoëet in de Engelse taal geldt en in Eerste Wereldoorlog op 25-jarige leeftijd sneuvelde.