Vier dagen Rock Werchter: Spoedarts prof. Marc Sabbe blijft kritisch

Professor Marc Sabbe, hoofd van de dienst Spoedgevallen in het Leuvense UZ Gasthuisberg, blijft kritiek hebben op de beslissing van de organisatoren van Rock Werchter om het festival dit jaar opnieuw 4 dagen te laten duren.

Belga

Na afloop van het festival vorig jaar stelde hij dat 4 dagen veel te zwaar is voor zowel festivalgangers als hulpverleners. Om de veiligheid en comfort van de festivalgangers te verhogen nemen de organisatoren dit jaar nieuwe maatregelen. Zo kunnen festivalgangers gratis met het openbaar vervoer reizen en worden campings en parkings strikt gescheiden wat de overlast door de zogenaamde "rijdende discotheken" zou verminderen. Vorig jaar was dit fenomeen aanleiding voor een steekpartij op een camping. De campings gaan ook pas donderdag open. Sabbe vindt de maatregelen op zich goed, maar vraagt zich af of ze voldoende zijn om 4 dagen te verantwoorden en of men genoeg voorbereid is op nieuwe risico's. Hij wijst er op dat de hulpdiensten hierover niet geconsulteerd zijn.

De arts is er ook niet over te spreken dat TW Classic het weekend voor Rock Werchter georganiseerd wordt. "In het verleden hebben de hulpdiensten gevraagd om geen twee weekends na elkaar een activiteit op de weide te organiseren." Toen de organisatie meedeelde dat TW Classic de zaterdag voor het festival plaats vindt, waren de hulpdiensten nog in de overtuiging dat het eigenlijke festival maar drie dagen zou duren, aldus Sabbe.

Rock Werchter vindt plaats van 30 juni tot en met 3 juli. Op de affiche prijken reeds Faithless, Rammstein, R.E.M., Queens of the Stone Age, Nine Inch Nails, Soulwax, Audioslave, Keane, Ozark Henry, Kraftwerk, Elvis Costello & the Imposters, Within Temptation, Pennywise, Sarah Bettens, Jamie Cullum, Tom McCrae, Armand van Helden, Monza en Kabasian. Voor TW Classic zijn nog geen namen bekend.