Nieuwe Hasseltse gevangenis opent zoals gepland op 19 maart

De opening van de nieuwe zogenaamde supergevangenis in Hasselt opent zoals gepland op 19 maart. Dat heeft minister van Justitie Laurette Onkelinx dinsdag geantwoord op een vraag van Vlaams sp.a-volksvertegenwoordigster Hilde Claes.

Belga

De christelijke overheidsvakbond CCOD drong er enkele weken geleden nog bij Onkelinx op aan om de opening van de nieuwe gevangenis van Hasselt naar een latere datum te verschuiven. Dat was volgens de vakbond nodig om de nieuwe penitentiair beambten die in de nieuwe gevangenis van Hasselt zullen ingezet worden de tijd te geven om zich in hun nieuwe job in te werken.

Onkelinx liet verstaan dat de vakbonden daarvan eerstdaags op de hoogte zullen gebracht worden en dat de zowat 170 gedetineerden die momenteel in de oude gevangenissen van Hasselt en Tongeren verblijven op 19 maart naar de nieuwe gevangenis van Hasselt zullen verhuizen.

De vakbonden hebben morgen een onderhoud met de directie van de nieuwe Hasseltse gevangenis. De socialistische vakbond ACOD dreigt alvast met acties indien de directie geen inspanningen levert om de veiligheid van de nieuwe supergevangenis in Hasselt te verhogen en rekening houdt met de graad en het aantal dienstjaren van de cipiers. De christelijke vakbond CCOD wenst het overleg met de directie af te wachten.