Hacker ReDaTtAcK probeerde als 12-jarig meisje pedofiel te strikken

Print
LOVENDEGEM/GENT - Frans Devaere uit Lovendegem bij Gent, beter bekend als computerhacker ReDaTtAcK, heeft zichzelf op het Internet als 12-jarig meisje uitgegeven om een pedofiele leraar uit Brugge in de val te laten lopen. Devaere maakte een afspraak met de man, maar besliste uiteindelijk om daar toch maar niet op te duiken en de gegevens aan de Gentse gerechtelijke politie over te maken. ReDaTtAcK dreigt er nu mee de naam van de man bekend te maken indien het gerecht na drie weken nog niets met de gegevens heeft gedaan.
BR>
Dinsdagmorgen maakte de computer crime unit van de Gentse gerechtelijke politie een verslag over de zaak over aan de procureur. Volgens het parket blijkt daaruit dat het klopt dat Devaere de identiteit van een 12-jarig meisje heeft aangenomen. De parketwoordvoerster Nicole De Rouck bevestigt ook dat er daarna contact geweest is tussen Devaere en één andere persoon, maar kon gisteren niet zeggen of die persoon een pedofiel is. «We stellen momenteel proces-verbaal op. We zoeken nog uit wat er allemaal precies is gebeurd, maar bruikbare informatie over een pedofilienetwerk heeft hij alvast niet doorgegeven.»

Tips


ReDaTtAcK ging op zoek naar de pedofiele persoon na enkele tips die hij per e-mail ontving. In die mails stond ondermeer welke schuilnaam deze persoon op het Internet gebruikt. «We hebben enkele virtuele personen gecreëerd, waaronder dat meisje van twaalf jaar. Daarmee heb ik mij begeven op een praat-kanaal op het Internet dat regelmatig door pedofielen bezocht wordt,» zegt Devaere. «Ik had al snel contact met de man. Uit de (schriftelijke, nvdr.) privé-gesprekken bleek wat voor iemand hij was. Het was ongetwijfeld de persoon waarover ik getipt was, een leraar uit Brugge.»
«Ik heb dan zijn e-mail-adres gekraakt en zijn briefwisseling gelezen. Daaruit bleek dat hij nog met andere meisjes contacten onderhield. Ook had hij contact met twee 'gelijkgezinde' mannen. Ik weet dat ik zijn privacy heb geschonden met mijn inbraak in zijn e-mail, maar in dit soort gevallen is dat volgens mij geoorloofd.» (Niet iedereen denkt hier zo over, zie Opinie van de dag blz.2, nvdr.)
«Ik heb mij toen afgevraagd wat ik zou doen. De persoon zelf confronteren met wat ik wist of de politie inschakelen? Ik had ondertussen een ontmoeting met de man geregeld, maar omdat uitlokking in ons land eigenlijk niet mag, ben ik met mijn dossier naar de gerechtelijke politie gestapt. Ik ben dus niet naar de ontmoeting gegaan.»

Schandpaal


Uit ons gesprek blijkt duidelijk dat de hacker zelf niet vindt dat hij te ver gaat met zijn privé-onderzoek. «Ik had al van in het begin aangekondigd dat ik de pedofielen op het Internet zou aanpakken.» Ook het enorme risico op een foute beoordeling lijkt hem niet af te schrikken. «Ik weet zeker dat die persoon het vertrouwen schendt van jonge meisjes. Ik wacht nu eerst af wat het gerecht doet met mijn gegevens. Pas indien er niets gebeurt, ga ik verder. Ik wacht drie weken, daarna breng ik hem zelf aan de schandpaal. Een mogelijke stap is dan het inlichten van de schooldirectie of de gegevens op het Internet plaatsen.» Volgens het parket in Gent zijn de beweringen van Devaere «overdreven.» De zaak zal aan het parket van Brugge worden overgemaakt «indien inderdaad mocht blijken dat het om een Bruggeling gaat.»