Banksector in rep en roer: overnames aan de orde van de dag

HASSELT - Het vijandig overnamebod dat Bank of Scotland uitbracht op National Westminster Bank vormt het zoveelste bewijs dat de Europese banken aan de vooravond van een nieuwe golf van fusies en overnames staan. De Franse bankenoorlog is voorlopig stilgevallen, maar ook in Italië en Duitsland zoeken banken en/of verzekeringsmaatschappijen druk toenadering tot elkaar. Volgens analisten worden nu eerst intern de kaarten geschud, waarna over de grenzen heen echte pan-Europese banken het licht gaan zien.
BR>
De strijd rond National Westminster is nog lang niet gestreden. De Britse bank werd geconfronteerd met een vijandig van Bank of Scotland, maar zal zich waarschijnlijk niet zonder slag of stoot overgeven. De kans bestaat dat NatWest op zoek gaat naar een witte ridder, iemand die bereid is om het overnamebod te helpen counteren. Die witte ridder zou wel eens Royal Bank of Scotland kunnen zijn, niet toevallig de grootste rivaal van Bank of Scotland. Volgens analisten zouden beide banken een tijdje geleden overwogen hebben om samen een bod op NatWest uit te brengen. De Schotse solidariteit lijkt verbroken, nu Bank of Scotland op eigen houtje een offensief heeft ingezet.
De Belgische bankwereld heeft al een golf van fusies en overnames gekend en lijkt dus haar tijd dit keer vooruit te zijn. In de grotere Europese landen hebben de banken geruime tijd gedacht het op eigen houtje te kunnen redden, maar dat blijkt nu niet zo te zijn. Volgens analisten staan heel wat banken met de rug tegen de muur, nu zij in een eengemaakt Europa geen buitenlandse partner hebben gevonden. Alvorens de blik over de grenzen wordt geworpen, proberen een aantal banken eerst in eigen land voldoende kritische massa te krijgen. Als het niet anders kan, wordt daartoe een vijandig bod uitgebracht op een andere bank.
Op de beurs van Londen wordt nu volop gespeculeerd op een hoger bod dat op NatWest zal worden uitgebracht. Daarbij vallen ook de namen van niet-Britse banken zoals die van Deutsche Bank, Dresdner Bank, Société Générale of ING Barings. Een analist van Hill Samuel Asset Management stelde dat het pokerspel met NatWest als inzet nog erg spannend kan worden.

Eten of gegeten worden


Ook in andere Europese landen blijft de banksector in een speculatieve sfeer baden. Het Franse Société Générale zou volgens analisten wel eens op NatWest kunnen gaan bieden, puur uit vrees om anders zelf overgenomen te worden. Uit de ranglijst met de grootste banken in de wereld blijkt immers duidelijk dat de Europese banken in de top 10 niet bijster sterk vertegenwoordigd zijn.
In Duitsland hebben Deutsche Bank en Dresdner Bank al meermmaals moeten ontkennen dat zij van plan zijn een fusie aan te kondigen. Maar Dresdner zou anderzijds ook in zee kunnen gaan met Banque Nationale de Paris, dat onlangs Paribas overnam. In Italië woedt eveneens een zware strijd in de financiële sector, met ditmaal verzekeringsmaatschappij Generali in het brandpunt van de belangstellling. Die bracht een bod uit op verzekeringsmaatschappij Instituto Nazionale Assicurazione met als enige bedoeling een fusie van laatstgenoemde met de grootste Italiaanse bank San Paolo-IMI te voorkomen. In de strijd om bij het selecte kringetje van de toekomstige pan-Europese grootbanken te raken, is het duidelijk een zaak van eten of gegeten worden.