Assad: "Syrië trekt zich binnen enkele maanden uit Libanon terug"

De Syrische president Bachar al-Assad zegt dat het Syrische leger zich "in de volgende maanden" uit Libanon zal terugtrekken. De president verklaarde dat in een interview met het magazine Times.

Belga

Uittreksels uit het interview werden dinsdag op de website van Times gepubliceerd.

"De terugtrekking zal zeer snel gebeuren, misschien al in de volgende maanden, niet later", verzekerde Assad. Hij voegde eraan toe dat het leger tijd nodig heeft om zich terug te plooien.

In Libanon zijn momenteel zo'n 14.000 Syrische soldaten aanwezig. De afgelopen jaren verplaatste het Syrische leger herhaaldelijk een deel van zijn troepen in en uit het land.

Volgens de president van Syrië worden er over de terugtrekking gesprekken gevoerd met de speciale VN-gezant Terji Roed-Larsen, die deze maand naar de regio komt. Roed-Larsen is gestuurd door VN-secretaris-generaal Kofi Annan om toe te zien op de VN-resolutie 1559 die voorziet dat Syrië zich terugtrekt uit buurland Libanon.

De voorbije dagen werd ook de internationale druk opgevoerd, onder meer vanuit Frankrijk en de VS. Dinsdag trad bovendien de Libanese pro-Syrische regering onder leiding van premier Omar Karamé af. Dat gebeurde na straatprotest, op zijn beurt een gevolg van de moord op voormalig eerste minister Rafic Hariri. De verantwoordelijkheid voor die moord wordt bij de Syrische geheime dienst gelegd.

Aangeboden door onze partners