Post stapt over op Bancontact

BRUSSEL - De Post doekt haar Postomat- en Telepost-netwerk op. Tegen eind volgend jaar worden alle apparaten vervangen door toestellen van Bancontact/Mister Cash. Die bieden meer mogelijkheden en bovendien kost het uitbaten van een eigen netwerk teveel. Om van de overgang een commercieel succes te maken, geeft de Bank van de Post haar klanten alvast tot eind volgend jaar gratis een PostomatPlus-kaart, waarmee ze op het volledige netwerk van Bancontact terecht kunnen.
BR>Momenteel zijn in de gevels van de Belgische postkantoren in totaal 190 Postomat-automaten aangebracht. Enkel de 500.000 kaarthouders van de Bank van de Post kunnen er biljetten uit de muur halen.
Om de overgang vlot te laten verlopen, geeft de Bank van de Post binnenkort PostomatPlus-kaarten uit. Daarmee kunnen de klanten van de instelling onmiddellijk terecht op het systeem van Bancontact.
Tot eind volgend jaar is de PostomatPlus-kaart gratis. Nadien moet er 440 frank voor worden betaald. Dat is iets meer dan de 360 frank die moest worden neergeteld voor een Postomatkaart, maar daar staan meer mogelijkheden tegenover.
De vergoeding omvat drie zaken. Ten eerste de Bancontact-functie, waarmee geld kan worden afgehaald en waarmee onder meer in benzinestations kan worden betaald. Ten tweede een Protonfunctie of een oplaadbare elektronische portemonne. En ten derde een Maestro-functie, waardoor met de kaart ook in het buitenland kan worden betaald.
Tegelijk worden alle postkantoren uitgerust met een toestel waaraan de Protonkaart kan worden geladen en komen er aan alle loketten terminals waarop met die kaart kleine aankopen betaald kunnen worden.

Winkels


Ook de winkeliers die een Telepost-betaalapparaat in hun winkel hebben, moeten zich binnenkort aanpassen. De komende maanden worden de toestellen stelselmatig uit bedrijf genomen.
Tenslotte sterft ook het Postnet - waarbij geld kon worden afgehaald in buitenlandse postkantoren - een stille dood. «Het systeem werd nog slechts in drie landen gebruikt. Dat is te weinig om succesvol te zijn. Daarom houden we er op het einde van het jaar mee op», aldus directievoorzitter Marc Leflot en ondervoorzitter Karel Baert van de Bank van de Post.
Intussen gaat het de Bank van de Post financieel voor de wind. De instelling, die sinds 1995 voor de helft in handen is van de Generale Bank (nu Fortis) en voor de andere helft in handen van De Post, kan haar eigenaars voor het eerst winst aanbieden. Dat is twee jaar eerder dan gepland. Op commercieel vlak telt de Bank van de Post meer dan 1 miljoen houders van een zichtrekening en 340.000 bezitters van een spaarrekening.